România se prăbușește sub incultura economică

17 aprilie 2014   |  40 comentarii

România nu mai produce nici cât să-și acopere plata salariilor bugetarilor și a pensiilor. Cine să investească și să creeze locuri de muncă la noi sub avalanșa de taxe, de legi proaste, de privatizări eșuate, de incompetență și de corupție?

Ponta se autodenunță și ne spune că a reușit să se împrumute pe 15 aprilie cu 1,25 miliarde de euro pentru „a acoperi salariile și pensiile pentru acest an”.

Afirmația sa este ridicolă din mai multe motive și demască o gravă incultură economică:

1. Cheltuielile cu salariile bugetarilor, cu pensiile și cele cu asistența socială se ridică la circa 60% în totalul cheltuielilor bugetare, iar pe primele două luni în execuția bugetară au fost de 19,4 mld lei, adică peste 4 miliarde euro. Suma de 1,25 miliarde euro nu acoperă cheltuielile cu salariile si pensiile nici măcar pentru o lună.

2. În vremuri de creștere economică nu te împrumuți pentru plata salariilor și pensiilor, ci pentru investiții cu care să alimentezi motoarele economice. Totul pentru a crea condițiile necesare apariției noilor locuri de muncă, în condiții de productivitate și care să aducă un plus de bunăstare, astfel încât să poți rambursa împrumuturile și să rămâi cu ceva după tot acest efort. Dacă în vremuri de creștere economică ai topit împrumuturile în salarii și pensii, anul viitor înțelegem că ne vom împrumuta din nou. Și tot așa, până gâtuim națiunea. Dar cine va plăti aceste datorii fără o politică de reindustrializare accelerată, fără capitalizarea resurselor noastre și fără diminuarea evaziunii fiscale? La cheltuieli se pricepe orice guvern. La investiții se pricep doar guvernele de dreapta. La taxe nimeni nu întrece guvernele de stânga.

3. Economia reală este înfometată după bani, dar guvernul se dovedește mult mai flămând. Datoria publică a crescut cu 30% în timpul guvernării Ponta, de la 193 mld. lei la sfârșitul anului 2011, la 251 mld. lei în ianuarie 2014. Astăzi, datoria publică reprezintă 39,8% din PIB, față de 34,7% din PIB la sfârșitul anului 2011. Nici salariile, nici pensiile nu au crescut cu 30%.

4. Banii sunt aici, în țară, doar că ei trebuie colectați la buget, nu la partid sau în pușculițele personale. Doar din evaziunea fiscală pe TVA România nu încasează anual circa 10 miliarde euro. Ne-ar ajunge să plătim 100 de euro în plus pe lună pentru fiecare salariat bugetar (1,2 milioane persoane) și pentru fiecare pensionar (5,4 milioane români). Ne-ar mai ajunge să construim 300 de km de autostradă anual, e adevărat, la prețul corect al pieței, fără renta corupților PSD. Daca aducem la suprafața economiei doar jumătate din această sursă de evaziune, saltul în bunăstarea românilor s-ar resimți puternic.

5. PDL îi transmite premierului Ponta că banii europeni sunt disponibili cu rată a dobânzii zero, ba chiar sunt nerambursabili, cu condiția să fie cheltuiți corect. Dar Ponta și guvernul său riscă să piardă 2 miliarde de euro din fondurile europene. E vorba de aproape 1 miliard de euro din fondurile alocate pentru modernizarea sectorului feroviar și a încă 1 miliard de euro pentru autostrăzi.

De Paște oamenii se-nnoiesc. Și eu la fel. De acum înainte voi promova CETĂȚENIA ECONOMICĂ ACTIVĂ. Altfel vom fi mereu victimele deciziilor persoanelor care au abilitatea mai mare de a câștiga alegerile și care ne explică mereu că decizia lor reprezintă singura soluție. Or nu este așa, mai ales atunci când incompetența și hoția este deviza decidentului.