Romania ar putea sa se orienteze catre un model economic israelian al antreprenoriatului

3 iunie 2010   |  32 comentarii

Bucureşti, 3 iun /Agerpres/ – România trebuie să se orienteze către un model israelian de dezvoltare pe termen lung, model orientat către antreprenor şi care încurajează expunerea la risc, a declarat, joi, la o conferinţă organizata de catre Ziarul Financiar privind dezvoltarea României, Andreea Paul Vass, consilierul primului ministru Emil Boc.

‘Pe termen lung, este posibil un miracol românesc, dar este important să învăţăm din modelele celorlalte ţări. Cele care au ars etapele de dezvoltare mult mai repede. Nu trebuie să ne uităm numai la acele modele post recesiune sau la cele bazate pe proprietatea de stat sau pe economia administrată. Un model la care România trebuie să se gândească este cel israelian, al antreprenoriatului. De ce a avut un succes remarcabil? Israelienii au un think-tank central orientat către dezvoltarea mediului antreprenorial. Lecţia de bază este că o ţară bine educată îngăduie eşecuri şi încurajează expunerea la risc. Decizia politică trebuie să se substituie acestui gen de abordare, care să înlocuiască intervenţia generalizată a Guvernului, însoţită de o politică inteligentă a politicii monetare’, a afirmat Andreea Paul Vass.

Potrivit datelor prezentate de aceasta, statul Israel deţine investiţii în capital de risc pe cap de locuitor de 2,5 ori mai mari decât SUA şi de 30 de ori decât Europa. De asemenea, atrage tot atât capital de risc cât Marea Britanie sau cât Franţa şi Germania împreună. Are mai multe companii listate decât alte ţări, cu excepţia SUA, unde numărul acestora a crescut semnificativ, a adăugat ea.

‘Este nevoie de o populaţie bine educată, înclinaţia spre expunerea la risc şi investiţii în capitalul de risc. Trebuie să ne bazam pe trei poli: politicieni reformatori, un think-tank care sa mobilizeze climatul intelectual (n.r. – termen ce caracterizează o asociaţie sau o organizaţie de persoane specializate sau chiar o singură persoană competentă care oferă, de regulă gratuit, informaţii necesare pentru a crea, amplifica, diminua, înlătura, organiza sau optimiza un anume compartiment funcţional al societăţii, aşa cum ar fi optimizarea structurii militare, economice, politice, culturale la nivel local, regional, statal, continental sau chiar la nivel global) si care să mobilizeze dezbaterile în această zonă, ba chiar crearea unui consiliu naţional de competitivitate (după modelul irlandez), respectiv de sustinerea populatiei’, a adăugat Andreea Vass.