Românii plătesc motorina mai scump decât media europeană. Tot noi plătim benzina şi motorina mai scump decât austriecii, maghiarii, bulgarii sau polonezii. Până când?

30 septembrie 2016

Românii plătesc un preţ mai mare la benzină şi motorină, comparativ cu austriecii, maghiarii, bulgarii şi polonezii. Astfel, în ţara noastră preţul unui litru de benzină este de 1,139 €, iar cel de motorină este de 1,119 €, potrivit ultimelor date disponibile furnizate de Europe`s Energy Portal.

11 state membre ale UE au preţul mai mic la benzină decât în România. E vorba de Cipru, Slovacia, Luxemburg, Estonia, Ungaria, Cehia, Lituania, Austria, Letonia, Bulgaria şi Polonia.

15 ţări au un preţ mai mic la motorină în Uniunea Europeană decât în România. E vorba de Cipru, Germania, Croaţia, Slovenia, Estonia, Ungaria, Spania, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Letonia, Polonia, Luxemburg, Lituania şi Austria.

Să ne uităm mai atenți la țările din jurul nostru care nu au nici pe departe resursele și bogățiile noastre naturale. Ungurii plătesc un preț la benzină cu 6% mai mic decât românii, bulgarii cu 12%, iar polonezii cu 14% mai puţin pentru un litru de benzină.

În ceea ce priveşte motorina, preţul este mai mic pentru consumatorii din Ungaria cu 5%, pentru cei din Bulgaria cu 12% şi pentru cei din Polonia cu 15% decât în România.

Dacă comparăm nivelul veniturilor salariale lucrurile capătă disproporții mai accentuate și aiuritoare față de austriecii care plătesc benzina cu 7% mai puțin, iar motorina cu 13% mai puțin decât românii. Așadar, noi, cei cu resursele, suntem mai săraci, dar mai buni de plată la combustibili – un element de cost care este suportat direct din buzunarele românilor, dar care intră și în prețurile tuturor celorlalte bunuri și servicii plătite tot mai scump de către români comparativ cu vecinii.

Unde apar diferenţele?

Unii se grăbesc să acuze taxele și impozitele. Nimic mai fals. Dacă din prețul la combustibilii plătiți de consumatorul român elimini taxele impuse de stat obții un cost al benzinei și motorinei, paradoxal, tot mai mare în România faţă de Austria, Ungaria, Bulgaria şi Polonia, atât la benzină, cât şi la motorină.

  • În România, 42,7% din preţul unui litru de benzinăreprezintă valoarea de bază fără taxe, o pondere de  40,6% este deţinută de accize, iar restul este TVA.
  • În Ungaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 41,6% şi accize – 37,1%.
  • În Bulgaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 47,2% şi accize – 36,2%.
  • În Polonia valoarea de bază fără taxe reprezintă 31,4% şi accize – 49,9%.
  • În Austria valoarea de bază fără taxe reprezintă 37,8% şi accize – 45,6%.

  • În ceea ce priveşte componenţa preţului la motorinăîn România, 44,9% reprezintă valoarea de bază fără taxe, 38,4% – accize, iar restul este TVA.
  • În Ungaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 44,2% şi accize – 34,5%.
  • În Bulgaria valoarea de bază fără taxe reprezintă 49,8% şi accize – 33,5%.
  • În Polonia valoarea de bază fără taxe reprezintă 44,4% şi accize – 36,9%.
  • În Austria valoarea de bază fără taxe reprezintă 39,9% şi accize – 43,4%.

Spre comparație, preţul mediu al unui litru de benzină în Uniunea Europeană este de 1,22 €, peste prețul plătit în medie de români. Cele mai mari preţuri pentru benzină în UE se înregistrează în Olanda – 1,552€/litru, Italia -1,480 €/litru, Danemarca – 1,473€/litru şi Portugalia – 1,442€/litru. La polul opus se situează Polonia – 0,975€/litru, Bulgaria – 1,004€/litru, Letonia – 1,056€/litru şi Austria – 1,058€/litru.

Preţul mediu al unui litru de motorină în Uniunea Europeană este de 1,11 €, din nou paradoxal, sub prețul plătit de românii care au al doilea cel mai mic salariu mediu din UE. Cele mai mari preţuri pentru motorină se înregistrează în Italia – 1,323€/litru, Marea Britanie – 1,317€/litru şi Suedia– 1,272€/litru. La polul opus se situează Lituania – 0,875 €/litru, Luxemburg – 0,940€/litru şi Polonia – 0,947€/litru.

benzina-final

motorina-final