Sanatatea romaneasca in coma?

25 noiembrie 2009   |  9 comentarii

sar_24-noiembrie-2009SAR a lansat astazi raportul „Intra sanatatea romaneasca in coma? O analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania. Am asistat la dezbaterea declansata cu aceasta ocazie.

Solutiile propuse aici la criza financiara majora cu
care se confrunta sistemul sanitar din Romania la finele lui 2009 si in anii urmatorii trebuie sa raspunda la cateva provocari majore:

1. care este nivelul alocarilor pentru sanatate din PIB pe care ni-l permitem la o cota unitara de 16%? daca dorim o alocare mai mare de 3-4% – cat e in prezent – trebuie sa rediscutam marimea impozitelor pe care suntem dispusi sa le platim catre stat in viitor.

2. care este pachetul de servicii pe care il furnizam gratuit populatiei, respectiv cota parte gratuita? de ce blocata dezvoltarea sistemului privat de sanatate?

3. salariile din sistemul sanitar sunt mult prea mici, ceea ce antreneaza un exod cam de 50% al medicilor rezidenti in strainatate. cum putem acoperi acest decalaj salarial nejustificat fata de celelalte profesii, paralel cu eliminarea paradoxurilor romanesti de risipa a fondurilor publice in sistemul sanitar? Exemplu: dependenta anti-concurentiala la insulina.

4. cum se pot acoperi golurile prin care se scurg si asa putinele finantari in sistemul sanitar? cum se pot eficientiza achizitiile nationale de medicamente?

5. avem o natiune plina de pensionari pe caz de boala sau de invaliditate, nefondate in realitate. cine va putea curata acest sistem pervertit pe care il suporta acum toti platitorii de taxe si impozite din mediul privat?

Chiar daca nu exista nicaieri in lume un sistem sanitar perfect functional, cred ca plumbul din aripile modernizarii sistemului de sanatate romanesc are un nume: coruptie.