Sanatatea romaneasca in coma?
SAR a lansat astazi raportul „Intra sanatatea romaneasca in coma? O analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania„. Am asistat la dezbaterea declansata cu aceasta ocazie.
Solutiile propuse aici la criza financiara majora cu
care se confrunta sistemul sanitar din Romania la finele lui 2009 si in anii urmatorii trebuie sa raspunda la cateva provocari majore:
1. care este nivelul alocarilor pentru sanatate din PIB pe care ni-l permitem la o cota unitara de 16%? daca dorim o alocare mai mare de 3-4% – cat e in prezent – trebuie sa rediscutam marimea impozitelor pe care suntem dispusi sa le platim catre stat in viitor.
2. care este pachetul de servicii pe care il furnizam gratuit populatiei, respectiv cota parte gratuita? de ce blocata dezvoltarea sistemului privat de sanatate?
3. salariile din sistemul sanitar sunt mult prea mici, ceea ce antreneaza un exod cam de 50% al medicilor rezidenti in strainatate. cum putem acoperi acest decalaj salarial nejustificat fata de celelalte profesii, paralel cu eliminarea paradoxurilor romanesti de risipa a fondurilor publice in sistemul sanitar? Exemplu: dependenta anti-concurentiala la insulina.
4. cum se pot acoperi golurile prin care se scurg si asa putinele finantari in sistemul sanitar? cum se pot eficientiza achizitiile nationale de medicamente?
5. avem o natiune plina de pensionari pe caz de boala sau de invaliditate, nefondate in realitate. cine va putea curata acest sistem pervertit pe care il suporta acum toti platitorii de taxe si impozite din mediul privat?
Chiar daca nu exista nicaieri in lume un sistem sanitar perfect functional, cred ca plumbul din aripile modernizarii sistemului de sanatate romanesc are un nume: coruptie.
Comentarii 9
Iarta-ma Andreea, ar fi trebuit sa postez la firul anterior si chiar o s-o si fac caci poate se intra selectiv si fac si eu tot ce pot pentru acesta campanie. E bine, e mult, e putin, nu stiu sigur?
Cred ca cei preocupati de ce scri tu in titlu vor sari peste acest text.
Intelectuali din toate colturile: treziti-va ! Deschid lista lui Basescu !
Andrei Plesu :
Traian Băsescu ar putea câştiga pe mâna detractorilor săi care, în zelul lor, şi-au ieşit din minţi. La păcatul lipsei de civilizaţie, al prostului gust, al excesului de fiere, se adaugă, masiv şi păcatul mediocrităţii mentale, al ignorării propriilor interese. În ce mă priveşte, le reproşez că mă împiedică să-mi exercit, calm, spiritul critic.
Îmi sabotează judecata. În loc să mă convingă, mă dezgustă. Tipul de campanie care mi se bagă pe gât în fiecare seară n-are nici o legătură cu lupta dreaptă, cu buna cuviinţă, cu moravurile politice europene. E un fel de balamuc mânios, o bădărănie tribală, care vrea să combată „răul” cu „şi mai rău”. În aceste condiţii, dacă ai de ales între „intelectualii lui Gâdea” şi „intelectualii lui Băsescu”, nu prea poţi sta pe gânduri.
Nota mea, ion adrian: dragilor si atunci cine face galagia?
Alin Fumurescu
Intr-un fel, in tot raul e si-un bine. Dilema morala s-a rezolvat. Oricat l-ai uri pe Basescu nu poti vota cu Geoana.(nota mea, ion adrian: si atunci Diana Tusa de ce-l votezi pe Geoana?) Simplu, la mintea cocosului pe care Socrate, dupa ce si-a baut cucuta, l-a considerat o datorie de onoare. ….Revenind, avem de ales intre un presedinte care-si imagineaza ca tot ce zboara se si mananca (nu se), afemeiat (sa arunce primul piatra), bolnav, care vrea ca parlamentul sa fie cel mult un apendice al democratiei, dar in esenta de bun simt si unul care da fuga la Moscova (”pe ascuns” – cat de prostanac poti sa si fi?) cand e vicepresdimte al Consiliului Suprem de Aparare.Eu constat. Dumneavoastra alegeti!
Ioan T.Morar
O scurta dedicatie pentru liberalii care-l vor vota pe Geoana
Vă mai aduceţi aminte de Piaţa Universităţii? Era, acolo, un cîntec, acum uitat. A mai fost o represiune, tot atunci, cînd Ion Iliescu a chemat minerii, transformînd România înr-o ţară primitivă, ocolită ani buni de investiţii străine consistente, scoţînd-o de pe linia civilizaţiei. Ion Iliescu se află, acum, de-a dreapta lui Geoană. Pe care unii liberali probabil că-l vor vota. Spre aducere aminte vă ofer o secvenţă pe care am găsit-o pe youtube. E scurtă dar elocventă.
Mînia lui Crin, cînd a pierdut, a fost un truc ieftin. Pentru că, de fapt, el a adunat nişte voturi pentru Geoană. Sondajele i-au spus ceva mai devreme că nu va intra în turul doi. Dar Crin nu a vorbit de capul său, ci după un plan bine ticluit dinainte. Jocurile politice din tabăra de la Grivco au nişte fire de care, oricum tragi, tot la Patriciu ajung.
Cristian Teodorescu
Cati liberali il vor asculta pe Crin Antonescu pe 6 decembrie?
Adică se vor duce să-l voteze pe Geoană? Se vor duce să-i cauţioneze pe Hrebenciuc şi pe Vanghelie? Îi vor face bezele lui Ion Iliescu şi vor înceta să mai vadă în Adrian Năstase pe nepotul mătuşii Tamara? Unii dintre pragmatici cred că, dacă Geoană a declarat că-l acceptă premier pe Iohannis, acesta e un argument suficient să-l voteze.
(nota mea ; v-am explicat ce reprezinta cu sau fara voia lui stindardul de carton Johannis)
Va dedic in final acest videoclip sa va aduceti aminte si cine stie, poate veti intelege ce avem in fata:
http://www.youtube.com/watch?v=ulKBefuioHw&feature=related
Rog de asemeni orice om de buna credintza din orice partid ar face sau nu parte, roman, dar care gandeste singur, care nu traieste prin RTV sau A3 sa se gandeasca bine si sa-si raspunda siesi: unde gresesc eu si cei citati mai sus si unde are el dreptate ?
Liberalilor care nu mai merg la vot:
Numai in matematici doua numere care au acelasi cardinal sunt identice adica fara indoiala
1 =(citeste identic) 1
sau
2=2
In realitate doua mere nu sunt identice cu alte doua mere pentru ca niciodata nu se poate gasi un mar identic cu alt mar(doar numerele lor pot fi identice, adica idealul continut in ele)
Asadar oricat de asemenea ar parea situatia la acest scrutin, ea nu este, macar si doar daca asculti atacurile dezlantuite contra lui Basescu.
Daca ele sunt corecte si adevarate nu ai a sta pe ganduri, raul cel mare este Basescu, du-te si-l voteaza pe Geoana, sa nu regreti dupa aia ca a ajuns iar presedinte Basescu, dusmanul principal, inamicul public cel mai periculos cel mai tradator, al poporului si al natiunii romane.
Daca insa nu te poti duce sa-l votezi pe Geaoana, pe Vadim pe Iliescu, pe Vanghelie, pe Nica, pe Caraman, pe Vlad adica KGB-ul, atunci cum poti totusi sa-i sprijini stand acasa, caci asa este, chiar daca nu vrei sa recunosti mintindu-te singura, pe ei ii sprijini stand acasa, caci desigur tu in 2004 daca aveai varsta sa votezi ai votat Basescu, si deci prin tine Basescu pierde un vot din ce a avut atunci si prin toti cei care-l parasesc azi chiar daca isi impaca constiinta nevotandu-l nici pe Geoana de fapt il voteaza pe Geoana.
Si daca constati ca nu gresesc logic in ce-ti spun, iti fac impresia unui ticalos?
Judeca singur, si daca iti fac, te rog eu, nu sta pe ganduri voteaza-l pe Geoana.
PS.In Apocalipsa este definita categoria de caldicei prin biserica din Laodiceea si citez ca sa nu existe dubii:
.
1.Alocarile pentru sanatate ar trebui sa fie minim 5% din PIB.Nu trebuie marite impozitele.Trebuie redus numarul de angajati la stat cu 30% si trebuie redus venitul mediu la stat cu 40%.
2.Nu este atat de important care este pachetul cat de important este sa se impuna un pachet de servicii(care se poate modifica ulterior dar nu prea des) si sa se respecte acel pachet.Este blocata privatizarea pentru ca exista mari interese pentru asta.Atat la nivel politic cat si administrativ cat si,paradoxal,la nivelul medicilor.
3.Prin micsorarea veniturilor in celelalte domenii(administratie locala si centrala,justitie,politie,inspectorate,…) va urma
Nu voi pricepe niciodată de ce corupţia este atât de evident şi, totodată, atât de inefabilă din punctul de vedere al dovezilor administrabile în instanţă.
Bibliotecaru,
Reteaua e prea deasa si daca desfacem un nod, se pare ca se cutremura intreg sistemul.
Puroiul e cumplit si a infestat toata Romania: de la copiatul pe bancile scolii, pana la infigerea mainilor pana la cot in bugetele publice, chiar si atunci cand e vorba de medicamente sau de bolnavi.
Sa nu uitam ca justitia ramane nodul salvator, dar sperantele ca lucrurile se vor schimba in bine pe termen scurt sunt mici. Cine este dispus la sacrificiul revolutiei in justitia romana. Cine este primulc are isi risca pielea sa deconspire burta in care colcaie miseii?
@Andreea,
Tata a fost judecator si a parasit magistratura cand comunistii nu i-au mai permis sa judece conform legii si propriei constiinte si a devenit un foarte bun avocat.
M-a indepartat cat a putut si cu succes de drept, probabil ca sa nu infund, din cauza firii mele, vre-o puscarie.
Azi insa regret ca nu sunt judecator. Mi-as trimite familia in strainatate si ar incepe distractia.
4.prin privatizare si impunerea transparentei totale
5.cel care va avea curaj sa impuna ca pensia de boala sa fie foarte mica,venitul din concediu medical sa fie mic.Cei in concediu medical sau in pensie de boala trebuie sprijiniti doar cu medicamente si cu tratament medical.Inteleg ca aceia care au contribuit la CAS cu mai mult ar trebui sa aiba poate pensie de boala mai mare dar de fapt daca se subventioneaza tratamentul este suficient.
Ne plângem că ne pleacă medicii din ţară, dar nu facem nimic! Adică aceşti medici au făcut aici o facultate, rezidenţiat, specializări pe banii noştrii şi pleacă fără să-şi plătească şcolarizarea. Nu mă refer aici numai la facultatea de medicină, ci la orice facultate de stat, la orice persoană care a făcut studiile gratuit. Dacă le-a făcut în ţara asta, ar fi normal ca să lucreze un număr de ani aici, sau la plecare să-şi plătească studiile.
Pai ia sa vedem, care sunt solutiile intrezarite in textul marelui public policy maker?
1. Marim impozitele. Nu taiem q8 demnitarului sau fondurile sppului sau frunzele turistice, marim impozitarea. Bun asa.
2, 4, 5 lipsa de vointa politica (cine oare guverneaza) si din lipsa de politici publice. Dar noi investim fondurile externe gen BM in infrastructura fizica, in caramizi si mortar, nu in politici publice. Numai eu stiu doi doctori romani emigrati care acum scriu politici publice in ministere ale sanatatii din tari dezvoltate. dar deh, aia n-au pe nimeni.
3. Aia era, scoatem moastele cu insulina si le plimbam sa vada vulgul cum s-a luptat avp din pruncia politica cu monstrii coruptiei.
Am discutat serios la momentul potrivit despre sistemele de impozitare a pensiilor in Europa, despre decizia Curtii Constitutionale si am avertizat clar riscurile cresterii TVA si implicatiile sale asupra intarzierii reluarii cresterii economice cu doua trimestre. Asadar, nu am sustinut in niciun fel cresterea TVA, ci a fost solutia inevitabila.
Ceea ce am sustinut ferm a fost diminuarea si comasarea a peste 200 de taxe si tarife parafiscale, unificarea a cinci declaratii fiscale si depunerea lor online, simplificarea legii contabilitatii pentru IMM-urile cu CA pana la 35.000 euro, compensarea TVA-ului de platit cu cel de incasat, diminuarea arieratelor statului catre mediul privat care s-au injumatatit din 2008 pana in prezent etc.
Ceea ce sustin acum este diminuarea CAS, apoi a taxei unice, apoi a TVA. Am explicat si aceasta logica deja intr-o postare mai veche.