Scaderea brutala a deficitului de cont curent da semnalele economiei in agonie
In 2009, deficitul de cont curent al Romaniei ar putea cobori la 6-7 miliarde de euro, ceea ce inseamna o restrangere dureroasa pentru economia privata.
Din acesta:
– 4.5-5 mld e generat de catre sectorul de stat care este in continuare nerestructurat;
– fata de anul trecut, deficitul sectorului privat ar putea sa scada de la 12 la 1.5-2 miliarde anul acesta – adica sectorul privat nu va mai cumpara net aproape nimic din strainatate (si nu ma gandesc la autovehicule, ci in special la investitii, tehnologii si materii prime), iar exporturile se reduc drastic la randul lor.
Restrangerea activitatii sectorului privat (10 miliarde inseamna 8% din PIB) inseamna ca firmele nu mai incaseaza din strainatate si nu mai au acces la finantare interna. Adevarul este ca bancile fac provizioane si dau bani MF-ului. Degetul acuzator indreptat asupra bancilor nu face decat sa sporeasca inclinatia romanului de a nu-si mai plati ratele, ceea ce arunca bancile in probleme si mai mari. Ancheta de conjunctura pe trimestrul II al Comisiei Nationale de Prognoza semnaleaza tendinta de crestere a restantelor la credite cu aproape 30%.
Economia romaneasca este acum in agonie. Ma doare sufletul pentru toti cei care au dificultati majore in afacerile private. Ma doare ca sunt salvati si protejati cateva sute de angajati lenesi la stat in detrimentul celor care produc ceva in Romania . Ma doare ca in primul trimestru al acestui an s-a restrans consumul final individual efectiv al populatiei cu 10,5%, iar cel al administratiei publice a crescut cu 4%.
Tinand cont de colectarea defectuoasa a impozitelor si de cheltuielile in crestere imi doresc ca acest guvern sa nu pice in capcana urmatoarelor doua ERORI majore:
– sa propuna cresterea taxelor intrucat va adanci si mai mult economia in criza;
– bancile sa sponsorizeze in continuare MF prin BNR si sa dea credite economiei private din an in Pasti (= crowding out).
SOLUTIILE sunt la MF si in reforma urgenta a administratiei publice:
– Legarea salariilor administratiilor financiare de performanta colectarii. Se stie cate firme sunt intr-un judet. Se cunoaste cifra lor de afaceri. Se calculeaza tentativ suma de incasat. Se impune un salariu maxim pentru fiecare angajat al administratiei financiare. Salariul incasat va fi salariul maxim ponderat cu rata de colectare. In acest fel, Gigel, sef la administratia financiara se va gandi daca nu cumva chiar merita sa-l preseze pe varul Pandele sa-si plateasca impozitele.
– Analiza dura a performantelor celor care evalueaza proiectele europene. Le e lene sa le citeasca si le resping pe forma. Apar, nu de putine ori, explicatii de genul: notatii facute cu pasta rosie pe prima pagina. Sa fim seriosi, firmele mor de foame si un dezinteresat care a dat o astfel de rezolutie decide soarta firmei.
– Diminuarea rapida a numarului de angajati si a cheltuielilor din administratie. Majoritatea populatiei este nemultumita de administratia publica si de serviciile ei proaste. Mai putini oameni vor putea fi mai eficienti si mai responsabili.
– Cei ramasi in administratie ar trebui sa primeasca concediu neplatit pe timpul verii. Uneori, orarul lor de lucru este cel al unei femei gravide. Propun 8 ore pe bune si 2 saptamani libere la vara. Primele de Craciun si de Paste trebuie eliminate pana la reluarea cresterii economice. Responsabilitatea iesirii rapide din criza economica trebuie distribuita echitabil intre sectorul privat si cel public.
– Alte state din regiune, precum Ungaria, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia sau Lituania au fost obligate sa-si micsoreze cheltuielile bugetare prin scaderea reala a salariilor, inclusiv cele ale presedintilor, premierilor si ministrilor, pentru a face fata crizei.
– Nu se poate implementa salarizarea unitara fara reduceri de personal in sectorul public. De unde vor veni economiile ce vor finanta eventuale cresteri salariale pentru restabilirea echitatii inter- si intra-profesionale, avand in vedere ca avem deja o pondere a cheltuielilor salariale in PIB de 8.4% (in 2008)? Masurata ca proportie din veniturile bugetare suntem in top 5 in Europa. Pentru a vedea de unde putem sa taiem ar trebui sa facem analize functionale ale institutiilor publice centrale, dar si locale. Se prea bine stie ca nicio institutie nu se reformeaza singura, din interior.
– Toti banii astfel economisiti trebuie orientati urgent spre investitii si spre crearea de noi locuri de munca.
Comentarii 10
Am citit acelas comentariu si pe ziare.com! Va admir pentru curajul de a spune:
„Economia romaneasca este acum in agonie. Ma doare sufletul pentru toti cei care au dificultati majore in afacerile private. Ma doare ca sunt salvati si protejati cateva sute de angajati lenesi la stat in detrimentul celor care produc ceva in Romania . Ma doare ca in primul trimestru al acestui an s-a restrans consumul final individual efectiv al populatiei cu 10,5%, iar cel al administratiei publice a crescut cu 4%.”
Nu-mi amintesc ca pina acum cineva sa se fi pronuntat atit de dur si realist. Sunt toate relele la un loc. Imi place! Oare ne vom trezi? Pregatiti totusi scutul, vor urma bombardamente din partea miticilor lenesi!
„sa propuna cresterea taxelor intrucat va adanci si mai mult economia in criza”-da..suna a eroare, dar tocmai asta propui tu „Legarea salariilor administratiilor financiare de performanta colectarii”…
pai presarea agentilor economici sa plateasca mai multe taxe(chiar alea care se cuvin) echivaleaza la nivel practic cu impozitarea mai mare…daca trimiti inspectorii sa ii hartuie…
daca ai impozitare 16%, si lumea amana si plateste la jumate…rata devine de facto 8%…echivaleaza cu o reducere a taxelor…de facto…si asta poate fi ok pt economie, for a while…
daca tragi de buzunare lumea cu impozite, cu forfetaru, cu inspectorii fiscali…tocmai asta obtii…cresterea impozitarii..
degeaba reduci pe hartie impozitarea cu %, bagi o formula matematica…si apoi bagi alte taxe forfetare…si in realitate maresti taxele…
oricine stie ca banii europeni care in RO se duc la marii proprietari de pamant sau marii arendasi…o sa se duca la aia care o sa contracteze facerea drumurilor…restul e teorie…
e foarte unor sa dai afara 1 milion de functionari afara…care va fi impactul? Contractie economica, somaj, impovararea sistemului de asigurari sociale, probleme sociale…
Romania e formata si din aia care lucra la stat…e greu sa ii ignori. ce faci? ii arunci la cos?
„Toti banii astfel economisiti trebuie orientati urgent spre investitii si spre crearea de noi locuri de munca.”… de pe urma concedierilor de vor economisi bani cu care se vor crea locuri de munca…nu e o contradictie aici? a, cu banii economisiti si orientati spre investitii si proiecte adevarate se vor crea alte locuri de munca, eventual in mediul privat…sa fim seriosi…
partea buna e ca guvernul boc n-o sa faca nimic…deci nu se va aplica nimic din ce propui…
sper ca nu te doare foarte tare
pe mine ma doare cum sa fac eu bani pt mine din situatia asta nasoala…parca suna mai realist, mai sincer si mai practic(in vederea crearii de locuri de munca)…
o sa se reformeze administratia de stat cand o sa invete Blaga engleza…
nu stii ca agentii economici privati se descurca singuri si nu au nevoie de ajutorul statului?

Nu e asa deloc. Sa luam un exemplu. 1 milion de euro economisiti la salarii, dar investiti in proiecte inseamna efect economic multiplicativ, inseamna creare de locuri de munca, plata altor salarii, inseamna ca misti multe alte sectoare adiacente. Pe scurt, aduc plus valoare care la randul sau misca economia.
Trebuie să recunosc că n-am găsit vreo persoană plătită din bani publici care să pună degetul pe rana economiei cu atâta pricepere. Sper că domnul Boc va lua în considerare expertiza consilierei sale.
Andreea, ține-o tot așa, va veni și ziua când puterea competenței și bunului simț prin care te distingi din ce în ce mai clar din mocirla politicienilor (inclusiv din PDL) se va transforma în putere de decizie la nivel înalt. Și dacă românii vor refuza să asculte o voce lucidă, continuând să voteze incompetența și corupția ambalate în discursuri frumoase sau absentând de la vot, cu adevărat își vor merita soarta.
Andreea,
Acest post este, ca sa spun asa, „music to my ears”. Daca ar avea si altii urechi pentru asemenea sfaturi, am fi deja intr-o situatie un pic mai buna. Poate totusi…
Keep trucking!
nu e asa deloc. e cam tot aia. tu spui ca investitiile sunt mai bune ca cheltuielile pe salarii…
macroeconomic si intr-un caz si altul e tot G…
daca ai 1 milion salarii la bugetari ai 1 milion G…daca ai 1 milion „investitii”- de fapt tot cheltuieli guvernamentale(ca tot din buget is)…deci tot un G avem…deci, macroeconomic, efectul multiplicativ e acelasi…
si bugetarii cumpara din salarii bunuri facute de privati din economie…deci tot o injectie e…tot un efect de Delta G are…
parerea mea…
bine, acum cineva poate veni sa zica ca decat sa platesti niste lenesi care nu fac nimic…mai bine faci un KM de autostrada…dar si privatii care iau banii de investitii…pot fi lenesi…
daca guvernul investeste ….intr-un proiect un milion…si il face o firma straina…care face profit net 50%…si scoate banii aia din tara..adica in RO raman doar 500 000..deci efectul multiplicativ.. e acelasi, dar juma din bani ies..
e relativ…te contrez de amorul polemicii..iti pot da dreptate….dar fiind vorba de politici publice…e mai tot timpul o abordare normativa..asa ca….
oricum, nu cred ca masurile astea au efect…romania e mica in raport cu o furtuna mare…
cred ca problema romaniei e subdezvoltarea, decalajul istoric…
ce avem acum e o chestie ciclica…cand o sa isi revina economia europeana, mondiala.., o sa creasca si romania…
romania ar trebui sa fie prea desteapta sa creasca acum…acum pot creste agentii economici privati…nu pe organic growth(asa cum a tot crescut Romanica) ci on performance(cum cresc astia mai maturi)…
nu-mi place cuvantul asta „plus valoare”….suna Marxist..

si sarind de la fiscala la monetara…
il aud pe I Serbanescu pe un tv ca zice ca…bancile crediteaza Statul(din banii primiti de la BNR-a urmare sau si ca urmare a imprumutului FMI-nici nu stiu daca e asa…asa a zis el)…
daca intr-o forma sau alta…banii de la BNR…ajung(via banci comerciale) la bugetul de Stat…
nu echivaleaza cu situatia in care statul emite Obligatiuni cumparate de Banca Centrala prin emisiune de moneda?
deci ce va urma: inflatia(ca metoda de taxare a populatiei), taxare mai mare pe viitor(just to pay back the debt) sau scaderea cheltuielilor guvermanentale(asa numitele investitii si salariile bugetarilor,educatie, sanatate)?
suntem intr-o situatie clasica…oarecum mascata…si prezentata ca nu stiu ce chestie nemaivazuta…
@ Andreea Vass
Dumneavoastră vorbiţi aici de principii şi normalitate. Aţi avut curiozitatea să întrebaţi, amical, pe cei aflaţi la guvernare, pe domnul Pogea de exemplu, dacă ştiu să investească în „proiecte cu efect economic multiplicativ”. Nu vi se pare straniu că actualul guvern (miniştri dublaţi de preşedinte) trâmbiţează în fiecare zi despre Proiectul Prima Casă, până la urmă un proiect de doi lei care nu va face altceva decât să bage nişte bani în buzunarele unor „întâmplători”, fie ei constructori, fie ei beneficiari.
Trăim într-o perioadă cu puternice schimbări climatice. Iată, culturile agricole sunt parţial compromise de secetă. Unde sunt marile proiecte în sere şi ameliorări se soiuri? De ce „domeniul agricol sigur” (cel care nu ţine de vreme) nu este o prioritate, mai ales că aici sunt şi nişte bani europeni de cheltuit? Este un exemplu, dar, cu puţină gândire, am putea obţine zeci de astfel exemple.
Ieri doamna ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului povestea cu candoare că şi până acum se cheltuiau 600 de mii de euro pe ziua tineretului, doar că nu se vedeau. În acelaşi timp, stadionul Lia Manoliu (proiect de 10 mil. euro) pe care se dorea jucată finala UEFA în 2012, eveniment pentru care Mircea Sandu s-a agitat atât de mult, eveniment care a fost primit cu atâta entuziasm naţional, mai ales de tineri, dar şi de bătrâni, se pare că nu va fi gata la timp din cauza lipsei de fonduri. Înţelege cineva ce înseamnă Finala UEFA la Bucureşti, realizează ministerul Turismului câtă promovare poate avea România măcar pentru că sute de milioane de oameni vor auzi că această finală este la Bucureşti România şi nu Bucureşti Ungaria?
Sigur, teoretic este perfect corect ce aţi spus, construirea fiecărui domeniu nou de activitate implică dezvoltarea altor sectoare. Adevărul invers este la fel de valabil, desfiinţarea unui domeniu vechi duce la prăbuşirea celorlalte sectoare conexe. Dumneavoastră sunteţi convinsă că cei doi ingineri (colegi cu mine ca meserie) ştiu exact ce fac la finanţe şi economie? Eu unul am început să mă cam îndoiesc. Ba mai mult, trăiesc din ce în ce adevărul, de oricâte ori îi văd la televizor, că nici măcar nu le pasă, pentru ei aceste ministere sunt precum un joc cu soldăţei pe o tablă de şah mare cât România… Altfel românii au speranţe, mai ales că avem un proiect legat de creditarea caselor, proiect care va salva România.
Si pe noi ne doare, Andreea. Dar stii ce ne doare? Ca tara asta e in criza deja de ceva timp. Tocmai ce ne obisnuisem cu gandul si renuntasem la atitudinea catastrofala de la inceputul anului. Pana s-a hotarat domn’ base sa iasa in sfanta zi de duminica cu mare tam tam ca e recesiune. Lumea s-a panicat din nou. Consumul a scazut. Sarada continua azi, cand citesc pe Hot News un alt citat din marele economist de renume mondial: „Criza economica este instalata consistent in statele UE. Pot sa va spun ca nu am vazut sefi de stat sau de Guvern care sa spuna: am depasit momentul dificil”. Pai parca pana ieri alaltaieri spunea ca aceasta criza se datoreaza panicii create de marii moguli din presa. Am convingerea ca lunile acestea de vara va bate apa-n piua cu acest subiect, iar in octombrie-noiembrie va gasi el niscaiva cifre pozitive ca sa ne spuna cu mandrie patriotica: „AM SCOS TARA DIN CRIZA”. Deci, ce avem in taler: economia, pe de o parte, un nou mandat, pe de alta parte. Ya right. Grea decizie… pentru unii…
Nu in ultimul rand, de acord cu reducerea numarului de functionari. Dar ce ne facem daca acest demers va avea ca finalitate cheltuirea banilor economisiti pe investitii gen autostrada bechtel? Cat se va cheltui in fapt pentru investitii si cat pentru ingrosarea conturilor unora?
Problema noastra esentiala este iresponsabilitatea. De la cel mai inalt nivel pana la cel mai mic nivel al structurilor statutului. Solutie pentru aceasta problema, mai greu de gasit….
Andreea Vass « Turnofftheglory