Scrisoare deschisă adresată tuturor sătmărenilor

6 decembrie 2016

Dragii mei sătmăreni, mă gândesc la voi în aceste zile în care ne pregătim cu toții să ne bucurăm de Sărbătorile Crăciunului și ale Anului Nou, împreună cu familiile noastre. Gândurile mele bune se îndreaptă către voi, așa cum s-a întâmplat în toți cei patru ani care au trecut de când mi-ați acordat onoarea și mi-ați oferit șansa de a vă reprezenta în Parlamentul României, prin votul vostru din decembrie 2012.

Astăzi nu vin să vă cer votul. PNL nu mi-a acordat suportul pentru a candida la aceste alegeri pe liste eligibile. Recunosc, am refuzat să candidez pentru un alt județ, simțind uriașa responsabilitate și moralitate a votului pe care l-am primit atunci când am candidat pentru prima dată, în anul 2012.

Bătălia a fost atunci de pomină. E adevărat și că am refuzat să-mi pun munca și dragostea mea pentru județul Satu Mare pe masa trocului politic. Trădarea politică, nu doar cea regională, am exclus-o fără nicio ezitare.  De data aceasta vin în fața voastră pentru a vă mulțumi pentru că m-ați primit în frumoasa dumneavoastră familie și pentru că ați făcut parte și veți face parte mereu din familia mea.

În ceea ce mă privește, m-am gândit la voi în toate cele 1.460 de zile ale mandatului meu de deputat de Satu Mare și m-am bătut în Parlament pentru a vă face viața măcar un pic mai bună. Am reușit să inițiez 90 de propuneri legislative, din care au rezultat deja opt legi promulgate, am luat cuvântul în Parlament de 336 de ori și am fost considerată cea mai activă deputată din Parlamentul României, pe baza indicelui activității parlamentare (IAP).

Am satisfacția că tinerii sătmăreni debutanți în afaceri au înființat, datorită Programului SRL-D, pe care l-am creat, 79 de firme, ceea ce a dus la apariția a 239 de noi locuri de muncă în județul nostru. Sunt convinsă că printre ei se află oameni de afaceri care vor face în curând ca județul Satu Mare să fie cu adevărat un pol de dezvoltare economică a țării cu locuri de muncă mult mai bine plătite, care să ne dea o șansă la viață decentă aici, acasă, nu doar peste hotare.

M-am bucurat să contribui la modernizarea laboratorului de analize medicale al Spitalului orăşenesc din Negreşti Oaş sau la dotarea cu calculatoare a unor școli și licee din Călinești Oaș, Negrești Oaș și Satu Mare.

Sper ca aportul meu la deblocarea finanțării variantei de ocolire a municipiului Satu Mare să ducă la rezolvarea acestei probleme, pe care o resimțim cu toții. Am reușit să reduc TVA la 5% pentru cărți, manuale, evenimente culturale și sportive, muzee etc de la 1 ianuarie 2016, dar și să majorez valoarea tichetelor de masă ale angajaților la 15 lei începând cu 1 decembrie 2016. La începutul anului 2017 intră in vigoare propunerea mea din Parlament pentru a reduce TVA la 19%. Am promis, am făcut-o!

Am promovat cu toată forța mea Țara Oașului, cu tradițiile și valorile sale umane, tot județul Satu Mare cu splendorile sale cu fiecare ocazie apărută sau special creată. Nu există vreun parlamentar sau vreun funcționar public central sau vreun jurnalist care să nu știe cine a fost deputat de Țara Oașului în mandatul 2012-2016 și care sunt principalele probleme și așteptări ale sătmărenilor.

Am încurajat din răsputeri forța economică și politică a femeilor și am mulțumirea derulării unor campanii antreprenoriale și sociale, precum campania social-educativă la nivel național „Ai în plus o carte, dă-o mai departe” prin care au fost create mini-biblioteci în mediul rural sau campania anti-viol și anti-violență domestică „Nu înseamnă Nu”, concretizată într-un proiect de lege pentru dublarea pedepselor pentru agresori, aflat încă în dezbatere parlamentară.

Nu am reușit să finalizez bătăliile foarte dure pe care le-am deschis în Parlament cu privire la datoriile neîncasate de către statul român de 600 de milioane de dolari de la Rompetrol, nici cele cu privire la prețurile juste ale polițelor de asigurare obligatorii auto RCA pe termen lung sau cu neregulile de la ASF.

S-au spus multe lucruri neadevărate despre mine sau familia mea. I-am iertat pe toți cei care au greșit față de mine. Sper să fiu eu însămi iertată pentru greșelile mele involuntare, săvârșite din convingerea apărării unor drepturi sau ale adevărului, dar care poate au rănit pe unii sau pe alții.  Nu în ultimul rând, am lansat un proiect de dezvoltare pe termen mediu și lung a României, Programul „Forța economică inteligentă a României”, pentru ideile căruia mă voi lupta în continuare și în care cred cu toată ființa mea.

Voi crea o nouă platformă neguvernamentală, numită INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, la începutul anului viitor și am să vă fiu mereu suport, când veți avea nevoie, de experiența acumulată de-a lungul activității mele academice, politice și iată, în curând civice neguvernamentale.  Chiar dacă nu vă voi mai reprezenta în Parlamentul României, rămâneți o parte a sufletului meu. Vă mărturisesc, dragii mei sătmăreni, că energia pe care am simțit-o venind dinspre voi mi-a dat mereu putere.  Am simțit mereu că am în mine forța sătmărenilor, adică ceva cu totul special.

Vă mulțumesc din suflet.