Soluții pentru pana de idei a ministrului Comănescu

16 martie 2016

STUPEFIANT. Domnul ministru Lazăr Comănescu, într-o pană de idei nu „găsește” pe nimeni potrivit să reprezinte România pentru a candida în numele țării noastre pentru funcția de secretar general al ONU. Vreau să știu voi iubiți România sau nu? Dacă o iubeați ați fi aflat că șansa noastră era fantastică. Pe de o parte, pentru că ONU și-a propus să nominalizeze în această onorantă funcție o persoană din S-E Europei, iar noi suntem o țară mare, reprezentativă pentru regiune, de interes strategic global. Pe de altă parte, anul 2016 fiind anul echilibrului de gen declarat la nivel internațional, ONU caută o femeie. Toate țările vecine au făcut-o. România NU!  Bulgaria a desemnat-o pe Irina Bokova. Republica Moldova a desemnat-o pe Natalia Gherman. Suntem absenți din această competiție.
Tratați româncele așa cum le tratați! Simona Miculescu, ambasadoarea României la ONU, ar fi fost o propunere bună. În topul celor 60 de femei care au schimbat lumea, șase sunt românce, iar una este în continuare foarte activă: Nadia Comăneci. Ea ar fi putut fi nominalizată. Ne mândrim cu ea! Anul acesta se împlinesc exact 40 de ani de la „marele ei 10”. Ar fi fost un semnal real de omagiu și de apreciere pentru un simbol feminin românesc, nu doar festivisme tipice românești.

image (5)

Dar mai sunt atâtea alte exemple cu care ne mândrim și care sunt prețuite de comunitatea academică și ONG-istă internațională, dar nu și de țara noastră. Chiar nimeni din MAE nu a cartografiat expertiza românească de primă ligă internațională din lume?! De ce nu ați organizat o dezbatere publică? Era o ocazie bună de a promova valorile feminine românești autentice.
Știți ceva? Pentru asta cineva trebuie să corecteze urgent eroarea sau să plece acasă. Ne-ați jignit. Ați jignit România! Am să-i trimit domnului ministru cu această ocazie visele scrise anul acesta de către studenții mei de la masterul de Diplomație și de la masterul de Economie Internațională și Afaceri Europene de la Facultatea de Relații Economice Internaționale a ASE. Ei și ele iubesc sincer România și își doresc să lupte pentru țara lor cu instrumente diplomatice moderne.
image (6)