Șova conduce Ministerul Proiectelor și Investițiilor Eșuate
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine nu are niciun proiect, este lipsit de viziune, iar maxima creativitate este dată de publicarea pozelor ministrului Șova pe site.
Șova e făcut knock-out de bulgari, maltezi și irlandezi la internaționalizarea companiilor. În Uniunea Europeană, România are al doilea cel mai mic nivel al stocurilor de investiţii străine directe în afara graniţelor, de 1,4 miliarde de dolari în anul 2012; mai rău ca noi stă doar Letonia, cu 1,1 miliarde de dolari. Bulgaria, o țară cu o treime din populația României, are un volum de investiții străine directe în afara granițelor de 1,8 miliarde de dolari. Malta înregistrează un stoc de investiţii străine directe în afara graniţelor de 1,5 miliarde de dolari.
ADEVĂRUL despre USL:
A promova firmele românești în străinătate? A atrage investiții directe în România? Întrebări fără ecou la USL. USL nu știe să creeze imboldul pentru dezvoltarea unor poveşti românești de succes în străinătate. Mută instituțiile dintr-un loc în altul şi le dedică persoanelor. Preferă promovarea de „comitete și comiții” a căror putere fragmentată este mult prea mică pentru a aduce o schimbare în mediul de afaceri românesc. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine, adus sub autoritatea domnului ministru Şova la începutul anului, este invizibil. Cât despre suport pentru companiile romanești – nici vorbă! Pe site găsești doar pozele domnului ministru Șova. USL nu au fost în stare nici măcar să păstreze și să actualizeze broșura promovată de PDL „Romania – Your Business Partner”.
Modelul irlandez
Irlanda se impune atât în atragerea investițiilor străine directe, cât și în ceea ce privește promovarea firmelor irlandeze pe plan internațional. Irlanda se află pe locul 9 în UE ca nivel al stocurilor de investiții străine directe în afara granițelor în anul 2012, de 358 miliarde de dolari.
Irlanda are, din anul 1994, o agenție guvernamentală special dedicată promovării industriei interne, numită „Enterprise Ireland”. Printre atribuții, Enterprise Ireland are inclusiv sarcina de a sprijini companiile irlandeze care doresc să se internaționalizeze. „Întreprinderea” Irlanda nu e pe butuci, asemenea companiilor românești. Stocurile de investiții străine directe în afara granițelor irlandeze au crescut de 1,3 ori în perioada 1985-1994. Din 1994 până în anul 2012 au crescut de 22 de ori.
Succesul reușitei? Fiecare companie care dorește să beneficieze de finanțare are un consilier dedicat în cadrul Enterprise Ireland. Agenția are programe special dedicate pentru finanțarea companiilor irlandeze care au în plan internaționalizarea. Programul Internațional de Vânzare („International Selling Programme”), dezvoltat în parteneriat cu Institutul de Tehnologie din Dublin și experți și practicieni de talie mondială, conectează companiile irlandeze la mediul internațional de afaceri și la experiența academică irlandeză.
Eșecul românesc
În România, nici nu promovăm firmele românești în străinătate, dar nici nu atragem investiții noi. Investițiile străine directe au scăzut cu aproape 29% în primele șapte luni din acest an comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Reușita Enterprise Ireland este și reușita companiilor irlandeze pe piețele străine. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine din România este o sinecură prin care se plimbă proiecte cu dedicație mafiei USL.
Comentarii 23
Cred ca merita sa incercam sa gandim si sa propunem solutii la problemele noastre ce sunt istorice, chit ca aceste solutii astazi ar putea sa para fanteziste si chiar utopice.
Intr-un final, intr-un timp nu prea indepartat acestea vor devein ca evidente si se vor aplica..
Mai bine evolutie … decat revolutie.
Acest lucru nu l-a inteles nici Ceausescu, iar istoria la aruncat la gunoi.
Trebuie sa luam exemplu de la Deng Xiao-Ping, a avut curajul sa gandeasca si sa propuna un nou system , atunci cand mareata China (comunista) nu vedea nimic.
Romania astazi este un stat confiscat de o clasa politica de banditi, mafioti, corupti… si iresponsabili…
foarte bine reprezentata de catre puturosul si vesnicul adormit Crin si mincinosul, smecherul si … plagiatorul Ponta.
Primul lucru pozitiv pe care puteti sa-p faceti, prin avantul pozitiv ce il aveti… este sa initiati un blog de solutii politice …
Cred ca veti avea o surpriza cat se poate de placuta si ar putea sa va aduca avantaje evidente in solutionarea infinitelor problem ce le abordati.
Va recomand sa va focusati pe un capitol, pe care puteti sa-l amprentati cu personalitatea si cunoasterea dvs.
Inca sper, ca ati acumulat pana acum suficiente cunostinte ca sa intelegeti ca sfatul acesta va este cat se poate de folositor, inclusiv in politica de care sunteti atat de indragostita.
Cu simpatie si cu optimism… (… cu putin efort ati putea sa faceti parte din noua clasa de politicieni, si ati putea chiar demonstra ca unii dintre actualii politicieni – nu prea multi – ar putea sa fie reformati ). Merita
acelasi … IfS.
@Ifrim
In 09.12.2012 oferta dreptei cuprindea 75% oameni noi! Ce revolutie mai a dracului poate fi realizata altfel? Compara MAN lui Ceausescu cu actualul parlament si vei constata o mare similitudine.
Cred ca este prea mult idealism in tine, dar este un lucru bun. Trebuie sa fim creativi caci avem carente serioase. In timp ce noi ne propunem sa realizam un nou model politic USL recurge la modelul lui Lenin si baga in ceata toata Romania. Modelul lor e vechi, dar combinat cu tehnici noi, de genul celor pomenite de tine.
Problema Romaniei nu cred ca sta in vechimea modelelor politice, ci in perversitatea utilizarii lor si in perceptia simplista a populatiei. Toate matrapazlacurile clasei politice romanesti n-ar fi avut succes in alta tara, doar noi suntem suficient de naivi sa acceptam tampeniile vehiculate. Din acest motiv institutionalizarea statului, sincronizarea legislatiei la nivel european constituie un mare pas inainte. Intarzierile la acest capitol, clamarea originalitatii romanesti constituie de fapt o mentinere a clasei politice actuale.
Din ’90 s-a tot vorbit despre o noua clasa politica si constatam o convergenta catre cea veche. Nu noi ii votam? Inteleg ca s-a votat pe partide, ca n-au fost altii, dar cand s-au propus altii noi, cand votul uninominal era functional, ei au preferat puscariabilii si puscariasii vechi, au votat iar partidul (si inca pe cel mai vechi si mai corupt)!
Sansa reformarii clasei politice o avem de fiecare data cand votam si o ratam mereu! Despre ce vorbim?
Bun de citit pentru toata lumea!
Este inca o explicatie pentru procentul realizat de USL la alegeri.
http://www.andreichira.ro/de-ce-oamenii-inteligenti-esueaza-si-prostii-reusesc-in-viata/
Intre PROTESTUL ANTISISTEM si PACE
Am auzit in mai multe randuri sintagma asta.
Oare ce sa insemne asta? Revin la momentul decembrie ’89, vrem ori nu acesta a fost un moment de cotitura in viata romanilor, iar protestul a avut caracter antisistem. Exista vreo asemanare intre cele doua? Nici vorba!
Atunci cand obiectul huiduielilor este clasa politica luata la gramada nu cred ca avem de a face cu un protest antisistem, ci cu o contestare a clasei politice actuale. Si asta ce mai e? In fapt sunt contestate rezultatele realizarilor politice pentru 23 de ani de activitate. Contestatia este pe bune, este indreptatita, numai ca vinovatii nu sunt doar politrucii, sunt si cei care i-au votat si cei care nu au mers la vot, adica noi toti. De ce nu numai politrucii? Clar pentru ca ei au spaguit cu candidul nostru acord, au fost legitimati sa fure prin votul nostru. Exagerez cumva? Luam exemplul lui Dan Voiculescu – nu este un secret ca acest om a virat banii rezultati din exporturile ceausiste direct in buzunarul sau, ca a colaborat sau chiar a fost securist, ca a „beneficiat” de proprietati la pret favorizat de aranjamente obscure, etc. De ce mai este votat? Doar pentru ca justitia a fost mai lenesa (inainte deci de a pierde stimabilul dreptul de a fi ales) sau pentru ca justitia sa fie cat mai lenesa posibil…?
Prin inlesnirea hotiei populatia devine complice de drept la furt. Si atunci ce mai contestam?
Asa-zisul PROTEST ANTISISTEM se transforma intr-un cerc vicios, se contesta clasa politica care este totusi esenta democratiei si pe care nu o contestam. Sau contestam democratia insasi?! Pai unii poate! Sunt acei nostalgici fanatici, dar nu mai sunt multi.
Cercul vicios poate fi rupt, iar vinovatul este mai mult decat evident. Doar limpezire in gandire si treaba e rezolvata. Numitorul comun al tuturor nenorocirilor este esenta comunista a politicii. Ea a prelungit tranzitia pana s-au capatuit toti fostii activisti sau securisti, ea a mentinut aparatul birocratic excesiv, ea a creat beneficii mari celor cu averi si ceva mai mici puturosilor lipsind astfel tocmai pe cei nevoiasi, ea s-a opus reformelor si modernizarii statului nedorind sa renunte la privilegiile pe care le au (desi sunt cu totii extrem de instariti). Unde se afla aceasta esenta comunista? Pai simplu, acolo unde sunt si toate cele despre care am vorbit, mai exact la PSD.
Si atunci de ce votam PSD? Din doua motive:
1. PSD are cea mai ampla organizatie structurata pe modelul PCR, cu participarea fostilor comunisti, adepti ai doctrinei comuniste predata si promovata de vechiul regim.
2. PSD are cea mai mare sustinere economico-financiara datorita conversiei iliesciene din fost activist/securist in capitalist (ei sunt noii capitalisti ai RO, vorba lui Dan Voiculescu) si prin aceasta cea mai mare influenta economica (in traducere libera structura mafiota)
Acestea si nu numai, au balansat a patra putere in stat – presa, sa devina absolut partinitoare ceea ce lipseste de garantii democratia insasi, fapt lesne de constatat. Propaganda oligarhiei PSD compenseaza nevoile populatiei si balanseaza cumpana politica in favoarea PSD. Singura posibilitate ca cercul magic PSD sa poata fi intrerupt este ca populatia sa inteleaga acest mecanism si sa se opuna. Opozitia fata de toata clas politica este un nonsens, ea favorizeaza PSD pentru ca tinde spre statul – partid, care este sursa PSD (PSD este mostenitorul PCR= statul partid).