Șova conduce Ministerul Proiectelor și Investițiilor Eșuate

17 septembrie 2013   |  23 comentarii

DOVADA:

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine nu are niciun proiect, este lipsit de viziune, iar maxima creativitate este dată de publicarea pozelor ministrului Șova pe site.

Șova e făcut knock-out de bulgari, maltezi și irlandezi la internaționalizarea companiilor. În Uniunea Europeană, România are al doilea cel mai mic nivel al stocurilor de investiţii străine directe în afara graniţelor, de 1,4 miliarde de dolari în anul 2012; mai rău ca noi stă doar Letonia, cu 1,1 miliarde de dolari. Bulgaria, o țară cu o treime din populația României, are un volum de investiții străine directe în afara granițelor de 1,8 miliarde de dolari. Malta înregistrează un stoc de investiţii străine directe în afara graniţelor de 1,5 miliarde de dolari.

ADEVĂRUL despre USL:

A promova firmele românești în străinătate? A atrage investiții directe în România? Întrebări fără ecou la USL. USL nu știe să creeze imboldul pentru dezvoltarea unor poveşti românești de succes în străinătate. Mută instituțiile dintr-un loc în altul şi le dedică persoanelor. Preferă promovarea de „comitete și comiții” a căror putere fragmentată este mult prea mică pentru a aduce o schimbare în mediul de afaceri românesc. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine, adus sub autoritatea domnului ministru Şova la începutul anului, este invizibil. Cât despre suport pentru companiile romanești – nici vorbă! Pe site găsești doar pozele domnului ministru Șova. USL nu au fost în stare nici măcar să păstreze și să actualizeze broșura promovată de PDL „Romania – Your Business Partner”.

Modelul irlandez

Irlanda se impune atât în atragerea investițiilor străine directe, cât și în ceea ce privește promovarea firmelor irlandeze pe plan internațional. Irlanda se află pe locul 9 în UE ca nivel al stocurilor de investiții străine directe în afara granițelor în anul 2012, de 358 miliarde de dolari.

Irlanda are, din anul 1994, o agenție guvernamentală special dedicată promovării industriei interne, numită „Enterprise Ireland”. Printre atribuții, Enterprise Ireland are inclusiv sarcina de a sprijini companiile irlandeze care doresc să se internaționalizeze. „Întreprinderea” Irlanda nu e pe butuci, asemenea companiilor românești. Stocurile de investiții străine directe în afara granițelor irlandeze au crescut de 1,3 ori în perioada 1985-1994. Din 1994 până în anul 2012 au crescut de 22 de ori.

Succesul reușitei? Fiecare companie care dorește să beneficieze de finanțare are un consilier dedicat în cadrul Enterprise Ireland. Agenția are programe special dedicate pentru finanțarea companiilor irlandeze care au în plan internaționalizarea. Programul Internațional de Vânzare („International Selling Programme”), dezvoltat în parteneriat cu Institutul de Tehnologie din Dublin și experți și practicieni de talie mondială, conectează companiile irlandeze la mediul internațional de afaceri și la experiența academică irlandeză.

Eșecul românesc

În România, nici nu promovăm firmele românești în străinătate, dar nici nu atragem investiții noi. Investițiile străine directe au scăzut cu aproape 29% în primele șapte luni din acest an comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Reușita Enterprise Ireland este și reușita companiilor irlandeze pe piețele străine. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine din România este o sinecură prin care se plimbă proiecte cu dedicație mafiei USL.