Succes de etapă: TVA de 5% la cărți, manuale, ziare, reviste și pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive

19 iunie 2015   |  1 comentariu
În dezbaterile Comisiei de Buget din Camera Deputaților legate de Codul Fiscal am reușit să impun cota redusă de TVA de 5% pentru:
a) manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii – propunerea Guvernului triată de Senat prevedea TVA de 9%;
b) accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe – propunerea Guvernului triată de Senat prevedea TVA de 9%;
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Propunerea Guvernului triată de Senat prevedea un prag de 380.000 lei. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%.
Mulțumesc tuturor colegilor din Comisie care mi-au fost alături și care au votat în unanimitate. Mulțumesc experților MFP și Ministerului Culturii pentru adeziunea la obiectiv și pentru suportul lor. Sper să trecem cu aceste prevederi și prin votul plenului parlamentar.
Urmează un ultim vot important în Comisia de Buget legat de nivelul cotei standard de TVA. PNL a propus TVA de 19% din 2016 și 16% din 2018.
PS: Drumul de la carte la faptă:
Anul trecut scriam despre faptul că avem una dintre cele mai mari cote de TVA care se aplică pentru scriitori, compozitori, la ziare sau la cărți. Diminuarea TVA la 5% este posibilă și necesară. Am publicat această analiză comparativă și concluziile în volumul „România Noului Val” la pag. 126 (dovada atașată aici), în capitolul pe care l-am semnat și intitulat „Industriile creative, resursă pentru politicile publice” (pag 119-136). Volumul a apărut la începutul acestui an și am participat la această lansare de carte alături de ministrul culturii în luna februarie 2015. Acum pot să vă spun că ceea ce am scris am făcut: am trecut cu insistențele și cu argumentele mele prevederea diminuării TVA la 5% pentru cărți și nu numai, în Comisia de Buget și Finanțe a Camerei Deputaților, săptămâna trecută, după ce nici Guvernul, nici Senatul nu au inclus prevederea pe care o ceream public în Codul Fiscal.