UE ne-a mai arătat o dată astăzi cât de ineficienți și lipsiți de competitivitate suntem
Ne aflăm pe penultimul loc în UE la eficiența utilizării resurselor proprii, înainte de Bulgaria. România este unul dintre cele 5 state europene în care productivitatea resurselor a scăzut în ultimul deceniu, alături de Estonia, Lituania, Malta si Suedia. Cu alte cuvinte, consumăm mult mai mult decât producem.
UE ne-a mai arătat o dată astăzi cât de ineficienți și lipsiți de competitivitate suntem, în comunicatul oficial al Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7051895/8-27102015-AP-EN.pdf/bfe65bed-cd92-47f3-a316-7d59c7b2e504. Concret:
- Consumul de resurse interne a crescut în România cu peste 60%, din 2002 până în prezent, spre deosebire de media europeană care a scăzut cu peste 10% în aceeași perioadă.
- PIB-ul generat de un kg de materie primă consumată în România este de 0,32€/kg, în timp ce la nivel european este de 1,95€/kg în anul 2014.
- Practic, 6 kg de materie primă românească produc economic cât un kg de resurse naturale la nivel european.
Concluzia este că bogăția nu stă în cantitatea de resurse consumate, ci în maniera de gestionare a acestora. Așadar, creștem economic risipind prea multe resurse. O soluție pentru România o reprezintă înființarea Consiliului Național de Competitivitate – proiect de lege depus deja în Parlamentul României -, care să analizeze impactul deciziilor publice asupra competitivității și care să genereze propuneri pragmatice pentru creșterea eficienței în managementul resurselor naturale.
Comentarii 0