Unde e vocea femeilor care luptă pentru pace într-o lume din ce în ce mai încercată de conflictele armate?

16 octombrie 2015

În ziua de astăzi, femeia nu mai are un rol pasiv, neimplicat și ocrotit de convenții internaționale, sociale sau religioase de taberele aflate în conflict. În conflictele contemporane femeia este – ca niciodată în istorie – principala victimă. O victimă agresată psihic și fizic, pedepsită și torturată, gonită din propria casă și țară, nevoită să supraviețuiască în pribegie împreună cu copiii și bătrânii săi. Ucisă.

De aceea, astăzi, femeia nu mai poate doar reprezenta un reper de stabilitate al comunității aflate în conflict și disoluție. Ea trebuie să acționeze. Trebuie să se implice activ pentru detensionarea conflictelor. Personalitatea femeii trebuie să medieze, să negocieze, să explice, dar și să convingă, să determine, să impună. Femeia trebuie să ajute, să susțină, să vindece, dar și să nu se supună, să riposteze, să se împotrivească Răului și Războiului.
Femeia trebuie să facă toate acestea cu sprijinul și implicarea tuturor femeilor de lângă ea – indiferent de religie, rase, naționalități diferite, dar cu toate soții, fiice, mame.
Cu toate cetățene ale unei lumi căreia femeile trebuie îi spună în față cu hotărâre Adevărul, o lume în care femeile trebuie să impună peste tot – activ, determinat și cu putere – Binele și Pacea.

Femeia înseamnă liniște și regăsire a reperelor fundamentale. Simbolul păcii este o ramură de măslin în mâna unei femei. Dintotdeauna între două tabere echilibrul se redobândește printr-un principiu feminin. Un principiu reechilibrator, care repune în ordine lucrurile tulburate de război. Ca înainte de agresiune, ca în timpul când cuplul, copiii, familia erau axele vieții comunității. Și nu grupul de războinici care se aruncă în luptă, în dezordine și moarte.