O noua taxa pe viata activa a femeilor: USL crește vârsta de pensionare la femei de la 63 de ani la 65 de ani
Asistăm la dublul limbaj al doamnei ministru Câmpeanu. În opoziție fiind, aceasta era o înverșunată opozantă a reformei sistemului public de pensii și a egalizării vârstei de pensionare între femei și barbati. Acum, când este la putere, proiectul de lege al ministrului muncii propune o vârstă tot mai înaintată pentru pensionarea femeii: 65 de ani în loc de 63 de ani, așa cum a fost adoptată legea în timpul guvernului PDL. Doamna ministru va vorbi desigur despre virtuțile vieții active a femeii. Aș spune adevarul, și anume că este vorba despre o nouă taxă pe viața activă a femeii. I se taie femeii dreptul de a alege ce vrea să facă cu viața sa activă. Li se taie bonificația de 0,5% pe lună din punctul de pensie femeilor care aleg să lucreze între 63 și 65 de ani, bonificație care se acorda conform legii PDL în vigoare. Sunt direct afectate femeile născute după anul 1970. Nu sunt bani suficienți la fondul public de pensii, iar guvernul stangist nu are soluții pentru crearea de noi locuri de muncă. Ne ascundem în spatele femeilor? Ce guvernare fără coloana vertebrală mai este și asta?
Conform proiectului de buget de pe site-ul Ministerului Muncii:
– o femeie nascută în martie 1954 se pensionează în noiembrie 2013 la vârsta de 59 de ani și 8 luni, având un stagiu complet de cotizare de 29 de ani și 4 luni, respectiv un stagiu minim de cotizare de 14 ani și 4 luni;
– femeile născute în ianuarie 1971 se pensionează în ianuarie 2035 la vârsta de 65 de ani cu stagiu complet de cotizare de 35 de ani și cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani. La fel generațiile următoare.
Pe de altă parte,
În condițiile în care știam și știm că România devine tot mai vulnerabilă, PDL rămâne partidul reformelor vitale, în timp ce USL nu-și respectă promisiunile făcute pensionarilor.
– De 15 ani numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaților. În timp ce numărul salariaților aproape s-a înjumătățit în ultimii 22 de ani, numărul de pensionari aproape s-a dublat. Numărul salariaților a scăzut de la peste 8 mil. în anul 1990 la 4,8 mil. în anul 2012. În același timp, numărul pensionarilor a crescut de la 3,6 milioane la 5,5 milioane persoane.
– Dacă nu ne centrăm tot efortul pentru a relua creșterea locurilor de muncă prin relaxare fiscală și debirocratizare, România rămâne blocată în capcana demografică, în sărăcie și în șomaj. În al doilea trimestru din acest an erau înregistrați 5,4 mil. de pensionari și doar 4,4 mil. de salariați, din care puțin peste 3 mil. activează în sectorul privat. Un salariat susține din contribuțiile sale pensiile a 1,2 pensionari. Soluția de dreapta: crearea de locuri de muncă!
– Populația stabilă scade numeric cu o viteză mare. Doar în ultimul deceniu am pierdut 1,5 milioane de români. Realitatea unei țări care își pierde populația și care îmbătrânește este devastatoare. România are nevoie disperată de a înțelege lucrurile. USL e incapabil să înțeleagă prezentul și să plănuiască viitorul. Noi trebuie să o facem. Economia noastră are nevoie de locuri de muncă și de investiții în capitalul uman. Am cerut public, și o fac și astăzi, o comisie parlamentară serioasă care să dezbată soluțiile la problemele îmbătrânirii populației în România.
– La guvernare fiind, dar și în opoziție, am avertizat că România intră în iarna demografică. Națiunea îmbătrânește. Astăzi 1 din 7 români are peste 65 de ani. În mai puțin de 50 de ani, 1 din 3 români va avea peste 65 de ani. Astfel, în anul 2060, România va fi cea mai în vârstă națiune din UE. Vom depăși mult țările care azi sunt cele mai în vârstă: Germania, Italia și Finlanda.
– Populația României îmbătrânește din două motive: speranța de viață crește, rata natalității scade. De fiecare dată când ministrul muncii ne vorbește despre recomandările europene, noi îi reamintim că speranța de viață a românilor este printre cele mai mici la nivel european. La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minute. Chiar și așa speranța de viață a românilor este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Speranța de viață la naștere a bărbaților din România este de 71 de ani, a patra cea mai mică din UE, cu aproape 6 ani și jumătate sub media europeană. Speranța de viață la naștere a româncelor este de 78,2 ani, a doua cea mai mică din UE, cu 5 ani sub media europeană. Lipsa unor politici publice eficiente menite să sigure sănătatea națiunii amplifică aceste decalaje.
– Îmbătrânirea populației duce la încetinirea creșterii economice ca urmare a scăderii potențialului productiv și de consum. Pe termen mediu și lung crește presiunea asupra bugetului de stat. Dacă corelăm aceste amenințări cu evoluțiile prezente ale unei economii sufocate de taxe, înghețate de lipsa investițiilor și a locurilor de muncă, riscurile devin exponențiale. În loc de soluții, guvernul USL ne oferă o economie cu creștere insuficientă. Ponta e imatur și irațional. Nu-i pasă nici de prezent, nici de viitor, nici de copii, nici de bătrâni. E populist și nu susține nici interesele copiilor, nici pe cele ale bătrânilor noștri. Ponta susține exclusiv interesele mafiei PSD. Ponta știe doar să crească taxele și productivitatea celor trei noi fabrici marca USL: fabrica de șomeri, fabrica de insolvențe și fabrica de minciuni.
– Capcana îmbătrânirii populației are un impact major social:
A. Economie: taxe mai mari asupra generațiilor tinere; încetinirea creșterii economice;
B. Venituri: pensii mai mici și o putere de cumpărare mai mică la bătrânețe; creșterea sărăciei;
C. Muncă: vârsta de pensionare crește; persoanele disponibilizate cu o vârstă de peste 45 de ani au dificultăți mari în a se reintegra în muncă;
D. Educație: copiii și tinerii trebuie educați pentru o viață mai lungă de muncă; copiii ne cresc pentru că părinții merg la muncă în străinătate;
E. Familie: conflictul dintre muncă și familie; singurătatea;
F. Sănătatea: medicii și profesioniștii ne pleacă; costuri mari cu sănătatea din lipsa prevenției.
PDL vs. USL
– Sub guvernarea PDL pensia medie a crescut cu 14,1%, iar sub guvernarea USL cu 4,2%. Creșterea pensiei sub guvernarea USL a fost posibilă pentru că PDL a adoptat legea de indexare a pensiei cu rata inflației și cu jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie.
– PDL a făcut reforme vitale pentru România prin adoptarea Legii nr. 263/2010, conform căreia calculul pensiei se bazează pe principiul contributivității și elimină sistemele speciale prin care se ieșea la pensie la vârste fragede sau având ca bază de calcul veniturile din ultimul an sau pe ultima lună. Conform acestei legi:
- Stagiul de cotizare este de minimum 15 ani și maximum 35 de ani, atât pentru femei cât si pentru bărbați;
- Vârsta de pensionare crește la 63 de ani la femei și 65 de ani la bărbați până în anul 2030;
- Cei care împlinesc vârsta de pensionare și vor să rămână în câmpul muncii primesc o bonificație de 0,5% pentru fiecare lună la punctul de pensie, față de vechea lege în care bonificația era de 0,3%.
Dacă USL va crește vârsta de pensionare la femei la 65 de ani așa cum a anunțat public, atunci elimină automat această bonificație pentru femeile între 63 și 65 de ani.
– PDL a introdus pensia minimă de 350 lei.
– USL a promis că va elimina aplicarea CAS la pensiile între 740 lei și 1000 lei, dar pensionarii au rămas cu promisiunea neonorată. Mai mult, prin OUG nr. 1/2013, declarată neconstituțională, li s-au tăiat 200 mil. lei din pensiile cuvenite. Mai mult, le sunt impozitate cu CAS veniturile suplimentare obținute din chirii sau din agricultură.
– PDL a reușit să evite măsurile drastice de înghețare și diminuare a pensiilor care s-au luat în alte state europene, precum Grecia, Irlanda, Letonia sau Lituania.
– USL nu a făcut nimic pentru majorarea pensiilor, aplicând doar legea redactată și adoptată de PDL. Ba din contră, la sfârșitul lunii iunie 2012, la guvernare, USL a votat împotriva propriei legi de majorare a pensiilor, pe care o inițiase în februarie 2012, fiind în opoziție. La cele două rectificari bugetare, guvernul USL taie cei mai mulți bani exact de la Ministerul Muncii și nu îi investește pentru a crea locuri noi de muncă, ci îi direcționează spre SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale sau SIE.
– Niciuna din promisiunile USL pentru pensionari nu a fost onorată:
- Compensarea medicamentelor în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1.000 de lei.
- Creșterea responsabilității individuale privind pensiile: introducerea sistemului conturilor individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I).
- Multiplicarea resurselor de venit pentru bătrânețe prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale. Susținerea veniturilor pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.
Ponta nu și-a respectat promisiunile față de pensionari. Ponta dezamăgește constant.
Comentarii 15
Sa ne reamintim DECLARAŢIILE LIDERILOR USL din 2010:
“În timpul discuţiilor de la Ministerul Muncii, referitoare la proiectul legii pensiilor, sindicaliştii au respins ideea de majorare a vârstei de pensionare la 65 de ani şi au cerut Guvernului să explice cum va creşte speranţa de viaţă a populaţiei, din moment ce se propune creşterea vârstei de pensionare.
Fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu (PNL) declara, în 10 februarie, la o dezbatere organizată de Comisia pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor, că „societatea românească este caracterizată de misogism” şi s-a pronunţat împotriva egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi.
Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei şi bărbaţi, aşa cum prevede un proiect de lege aflat în dezbaterea Guvernului, nu ţine cont de speranţa de viaţă scăzută din România în comparaţie cu alte ţări U.E, a spus atunci Cristina Pocora, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse a Camerei Deputaţilor
Pocora a adăugat că există o diferenţă mare între speranţa de viaţă din România şi cea din ţările UE, arătând că, în 2007, speranţa de viaţă pentru bărbaţi a fost de 69 de ani, iar pentru femei – 79 de ani, în timp ce în ţările UE era de 75 de ani pentru bărbaţi şi de 82 de ani pentru femei.
Şi preşedintele Asociaţiei Femeilor Antreprenor din România, Maria Grapini (PC), declara, la dezbatere, că nu este de acord cu egalizarea vârstei de pensionare, pe motiv că România are o anumită structură demografică şi „un alt grad de uzură” decât în celelalte state UE.” (http://www.mediafax.ro/social/speranta-medie-de-viata-este-de-70-de-ani-la-barbati-si-77-1-ani-la-femei-5554192)
Doamna Andreea Paul, in loc sa aveti grija babelor comuniste, mai bine dumneavoastra si partidul dumneavoastra v-ati implica mai mult in lupta pentru protejarea si respectarea drepturilor homosexualilor. Eu si cei ca mine ne simtim marginalizati si fruastrati! CE FACE DOAMNA MONICA MACOVEI?
E vorba de doamnele nascute dupa 1970. Cu totii au dreptul la viata decenta.
Am un dispozitiv stricat, am scris mai multe dar. ……..dispozitivul ma tradat. Am pierdut ce am scris. Suntem si batrani si putini productivi, cam de aici trebuie sa (a)plecam gandurile asupra situatilor. Situatia o impune. Kiss for all;-) Uneori, ori chiar tot timpul, imi este frica sa scriu, deoarece scoala lipsa, isi pune amprenta asupra gramaticii pe care o posed&folosesc. Revenind la situatia data, sunt curios de asistenta INS-ului cu privire la varsta de pensionare in UE.. In aceste vremuri grele, care modeleaza cativa ani „globali”, socialul&(staul) rebuie sa devina smart, TEORETIC! PRACTIC, nU exclusiv ptr el|statul|!, ci pentru reprezentantii Lui, trebuie sa devina smart. Capatul ese aproape! Lipsa campului de lupta, sistemul financiar!!!, (cred ca va disparea). Dar ce facem pana atunci? Asa si cu omul care trebuie sa se odihneasca, dupa aatia ani munciti. Inca :-)cinci zeci de ani si vom cere carte de munca pentru decedati! Sa imi fie iertat pacatul.
Mda,e bine ca ne-ati adus aminte de felul ,ULTRAPOPULIST’in care v,LIBERALA’ mariana cimpeanu[cu litere mici,asa dupa cum ii este si caracterul] aborda aceasta tema,DRAMATICA’ pina la urma,pt ca priveste viitorul unor generatii.
Sigur cresterea natalitatii,un mediu economic sanatos,prietenos,si o politica interna inteligenta,poate rezolva aceasta problema.
Asa dupa cum bine stiti,in occident cultul muncii,este la el acasa,si oamenii muncesc si la 70 de ani,dar sigur acolo e o alta filozofie a vietii,SUNT ROMANO-CATOLICI SI PROTESTANTI-O ALTA CULTURA.
Nu voi argumenta mai mult,voi aduce in discutie doar doua elemente:
1-inainte de 1989 se lucra teoretic 6 zile pe saptamina,faptic se lucra 7 zile-asadar uzura era mult mai accentuata
2-suntem pe primele locuri in ce priveste ,ZILELE LIBERE-IN ROM. SE MUNCESTE CAM 200 ZILE pe an,in timp ce in USA 300 DE ZILE,PLUS DECALAJUL ISTORIC.NOI NE INDEPARTAM DE PERFORMANTA STATELOR CIVILIZATE CU VITEZA LUMINII.
Asa ca oamenilor trebuie sa li se spuna franc-RENUNTATI LA LENE,MUNCITI-NIMENI NU O SA VA BAGE IN TRAISTA GRATIS………….
Si acum,pt sanitatea acestui blog-NICK-UL RAZVAN TOMSA,in fapt ascunde,il ascunde pe VIERMELE DIACONUL EUSEBIU.
Asa ca nu va lasati indusi in eroare de acest diversionist de doi lei.Si-a eliminat blogul,de fapt unul din ele,si acum incearca alte imbirligaturi ordinare ,asa dupa cum ii este obiceiul.
DIACOANE-fii barbat si cere-i doamnei PAUL,sa ma baneze,asa pt linistea ta de turnator nemernic,cu un suflet otravit de ura.
Macar arata ca nu esti tot atit de las ca stapinul tau,DAN VOICULESCU FELIX,cel care te plateste sa arunci cu laturi in TRAIAN BASESCU,EMIL BOC,MONICA MACOVEI,ANDREEA PAUL,SI MULTI ALTI PEDELISTI,mai nou chiar VASILE BLAGA,care ,in ciuda voastra sa impacat cu MONICA MACOVEI.
Iar CRIN ANTONESCU-BOLSEVICUL DEGHIZAT IN COSTUM DE LIBERAL,NICIODATA,NICODATA NU VA FI VOTAT DE OAMENII DE DREAPTA………………..
Daca nu va apriti din dialogul vostru va opresc eu. Pe amandoi. Ne-am plictisit de razboiul vostru egoist.
O.K.-Am inteles si va voi respecta dorinta…………..
JOS BĂSESCU TRĂDĂTORUL PERDELAC!
TRAIASCĂ PDL-ul LIBER!
PS Băi, eu ştiam demult cine eşti dar aşteptam campania ca să fac mişto de tine, deci nu-mi pune mie în cârcă diverse nick-uri ţigan bozgorizat!
Când vin în Cluj vă rup capul şi ţie şi lu’ ta-ctu’.
Andreea Vass atât timp cât găozarul si tatăl lui jignesc regăţenii las-o mai moale cu banatul!
DEOCAMDATĂ ADU-ŢI AMINTE CĂ TRĂIEŞTI ÎNTRE NOI SUDIŞTI!
CĂCRIN ANTONESCU, DACĂ RĂZGÂNDACUL PERDELIST NU SE SUCEŞTE) VA FI VOTAT DE CĂTRE TOT BĂSIŞTII TRĂDĂTORII AI PDL-ului!
JOS BĂSESCU TRĂDĂTORUL PERDELAC!
TRAIASCĂ PDL-ul LIBER!
Hahaha, deruta băsiştilor, tădători ai PDL-ului, este TOTALĂ!
Părăsit de capetele limpezi şi trăitor dilematic ca între ciocan şi nicovală între capriţurile celor două muieri antagonice (Monica Macovei şi Elena Udrea), Traian Băsescu înconjurat de-o hoarda sinecuristă îşi spulberă propriul electorat, care a răbufnit!
TRĂIASCP PDL-ul LIBER!
BĂSESCULE, JOS GHEARELE DE PE PARTID TRĂDĂTORULE!!!!!!!!!!!!!
@Andreea Paul
Optiunea pentru pensionare anticipata este dictata de cele mai multe ori de imposibilitatea continuarii activitatii, lucru lesne de inteles intr-o tara in care somajul se afla la cotele stiute, sau mai bine spus, populatia activa este in continua scadere.
Decizia maririi varstei de pensionare la femei este un gest disperat datorat incapacitatii acestui guvern de a oferi conditii normale de trai cetatenilor sai. Trist dar adevarat.
D-na de la PC este de toata jalea. Este un mister pentru mine cum poate cineva sa devina membru al partidului proprietatea D. Voiculescu? O fi vreo cumetrie? Admiterea in structurile de stat s-a facut cu laturile aruncate spre PDL, cat se poate de evident. De ce ne mai miram ce tara de rahat avem?
In ELVETIA femeiile se pensioneaza la 65 ani si barbatii la 67 ani, in privat ei continua activitatea profesionala pana la 75 – 77 ani. lasati-o mai moale cu taxa la femei ? Altelele sunt mai grave cu aceste lacuste usl ISTE !
Locuri de munca la noi ioc. Asta inseamna somaj.
Stimata dna Paul,
chair vreti sa dam o cautare rapida pe internet pentru a va reaminti „cum aveati grija de femeile-mame” acum 3 ani?
Ati uitat ca dvs sustineati (la toate emisiunile posibile) ca ajutorul acordat mamelor ar trebui sa scada si mai mult? Mamele trebuiau sa revina cat mai repede la serviciu si sa nu mai stea acasa pe banii unui buget „deficitar”. V-ati dat drept exemplu – aveati grija si de copil, dar v-ati si intors la Guvern dupa doar cateva luni. Spuneati chiar ca alaptati copilul de cateva ori pe zi, plecand de la serviciu! Prin urmare, toate celelate mame ar putea proceda precum dvs! Dar, nu au nici girofar (dus-intors pana la copilul infometat), nici program flexibil si poate nici bani de bona!
Acum v-a apucat grija de varsta de pensionare a femeilor, dar ati uitat „cat de inversunata” erati impotriva „asistatilor social”?
Am remarcat ca Opozitia te indeamna la Populism, iar Puterea la Realism. M-am saturat de dublul limbaj! Nu pot sa uit ca v-a interesat doar „partea vazuta” a bugetului, in timp ce evaziunea fiscal si risipa bugetara au prosperat in vremea PDL (a se vedea datele Consiliul Fiscal, 2013). Fiecare Guvernare procedeaza la fel, dar ceea ce ati facut dvs – austeritate pentru prostime si prosperitate pentru camarilla -, nu se va uita prea repede.
Da, eu vreau sa lucrez mult. Ceea ce am spus am si facut. Nicio schimbare de atitudine sau de mesaj. Imi place ca am optiunea sa lucrez pana la 65 si f probabil o voi folosi, imi place si ca avem bonificatii pentru femeile care aleg sa lucreze intre 63 si 65 de ani. Nu inteleg insa minciuna si limbajul duplicitar al USL. Despre asta e vorba.