V. USL, jaf și clientelă politică. Până când va ignora USL protestele românilor? Dar escrocheria de la Rompetrol?

14 mai 2013   |  4 comentarii

Redresarea companiilor de stat prin introducerea managementului privat s-a aflat printre prioritățile agendei de guvernare a PDL. USL a făcut ce a știut: în loc să avem specialişti în conducerea acestor companii, guvernul USL a creat noi locuri de muncă pentru politruci şi clientela politică.

Sub guvernarea USL, protestele se înmulțesc pe zi ce trece. Oamenii care sunt astăzi în stradă demască înșelătoria USL: salariații Oltchim, Arpechim, ai Poștei Române, minerii care protestează în București s-au săturat de minciunile USL.

Pe lista neagră a USL se adaugă și cacealmaua de la Rompetrol. Statul nu-și mai recuperează datoria de aproape 700 milioane de dolari în schimbul unui Fond de investiții în sectorul energetic. La acest fond de 150 mil. dolari contribuie statul cu 20%, iar Rompetrol cu 80%, urmând ca dividendele să se plătească preferențial către Rompetrol în primii ani de funcționare până ce compania își recuperează integral investiția.

Când USL a preluat guvernarea, avea deja soluţia la cheie pentru introducerea managementului profesionist în companiile de stat, asigurată de PDL: legislaţia necesară pentru selectarea transparentă a managerilor profesionişti, consultanţa Băncii Mondiale, un calendar clar de implementare.

În schimb, managementul privat a fost înlocuit cu managementul politic USL.

Ministerele Economiei şi Transporturilor au cheltuit sume impresionante de bani publici pentru a recruta directori la companiile de stat din subordine. Mulți dintre acești sunt calificaţi numai de recomandările politice cu care au venit.

La Poşta Română este în funcţie Ion Smeianu, fost secretar de stat PSD, care era director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al companiei din mai 2012, la puţin timp după instalarea primului Cabinet Ponta. Este revoltător faptul că domnul Smeianu are un salariu și bonusuri de circa 480 mil. lei, adică peste 10.000 euro, semnat de Premierul Ponta. Pe vremea PDL, salariul directorului general era limitat la 47 mil. lei vechi. În același timp, salariaților de la Poștă li se cere să semneze acte adiționale prin care să accepte diminuarea salariilor poștașilor cu 50%.

Printre membrii CA al TAROM se regăsesc Lucian Isar, fost ministru în guvernul Ponta I, şi Valentin Macec, fost consilier al ministrului Silaghi.

La Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, managerul privat este Lucian Băluţ, şeful organizaţiei locale a PSD.

La Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile”, director general este Daniel Georgescu, fost consilier local PSD.

La METROREX, directorul general, Aurel Radu, a fost numit director general la nici două luni după angajarea în companie, deşi avea nevoie de 12 ani vechime în aparatul propriu de specialitate.

La CNCF CFR SA este a treia schimbare: directorul general şi membrii CA au fost înlocuiţi, întrucât planul lor de administrare nu era pe placul conducerii ministerului. Acelaşi plan însă a fost însă acceptat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

La CFR Călători managerul privat este Valentin Dorobanţu, numit anterior director general prin ordin de ministru.

În cazul companiei CFR Marfă, la conducere este un fost director general adjunct al Gazprom, iar preşedinte al CA un bancher, şi Liviu Radu, inginer, specialist IT, fără nicio legătură cu domeniul feroviar.

Același Liviu Radu este şi director general la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. În CA este un consilier personal al ministrului Fenechiu şi un fost prefect de Iaşi în timpul guvernării Tăriceanu.

La Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, procesul de recrutare a managerilor a fost blocat. Între timp, compania este condusă de același director interimar, destituit pentru că a optat să stea la o petrecere cu angajaţii în loc să coordoneze deszăpezirea.

La Complexul Energetic Oltenia, manager privat este Laurenţiu Ciurel, fostul vicepreşedinte al PSD Gorj şi consilier judeţean al USL.

În cazul Electrica Distribuţie Muntenia Nord, doi dintre membrii CA sunt afiliaţi PSD.

La Transelectrica a fost schimbată conducerea de trei ori fără a se respecta prevederile OUG nr. 109/2011.

La Salrom a fost numit la conducerea companiei un consilier local PSD din Târgu Ocna. Preşedintele CA, fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei, este inculpat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice. Tot el este Preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

La Nuclearelectrica, din noul CA face parte Daniela Lulache, fosta preşedintă a Fondului Proprietatea.

La Romgaz, un membru PSD, rudă cu preşedintele nou ales al Consiliului Judeţean Sibiu, a fost numit Director General.

La S.C. Conpet S.A., unul din liderii organizaţiei locale PNL, fost preşedinte interimar al PNL Ploieşti, a fost numit Director General Interimar.

La Oil Terminal, un membru PNL, fost consilier judeţean, a fost numit în funcţia de Director General.

La Electrica Distribuţie Muntenia Nord, un membru USL, consilier judeţean în Prahova, a fost numit în funcţia de Director General.

Pentru Romgaz şi Transgaz procedura de selecţie a început abia în martie, deşi ea trebuia finalizată de anul trecut.

La Oltchim şi Hidroelectrica, USL nici nu s-a mai obosit să numească management privat. Companiile au intrat direct în insolvenţă. Ambele companii trebuiau să aibă conduceri profesioniste din vara anului trecut, când USL era ocupat cu suspendarea statului de drept.

Declaratii pe care le-am sustinut astazi in cadrul conferintei de presa de la Palatul Parlamentului, orele 14.30:

  • Oamenii care azi sunt in strada si care vor mai iesi au inceput sa vada minciuna din spatele Guvernului Ponta. La Oltchim, Arpechim, Posta Romana, minerii care protesteaza in Bucuresti – oamenii revoltati
    demasca astazi inselatoria USL. Cum sa nu te revolti cand stii ca directorul general de la Posta Romana, domnul Smeianu, are un salariu si bonusuri de circa 480 milioane lei – adica peste 10.000 euro, semnat de
    Premierul Ponta, in timp ce salariatilor li se cere sa semneze acte aditionale prin care sa accepte diminuarea salariilor postasilor cu 50%?
    Altfel ar fi obligati sa plateasca salarii compensatorii
    disponibilizatilor. Pe vremea PDL salariul directorului general era limitat la nivelul salariului unui secretar de stat la 47 milioane lei vechi.
    Practic, Victor Ponta nu are ce sa le spuna oamenilor care protesteaza azi pentru ca nu are nicio solutie – nici pentru economie, nici pentru Romania. Ponta e pe cale sa transforme intreaga Romanie intr-un Oltchim falimentar. In timpul guvernarii PDL la Posta Romana s-au contractele oneroase incheiate in anul 2008. Incepand cu luna august 2011 Posta Romana a intrat pe profit lunar operational. Acum e iar pe pierdere operationala lunara. Guvernarea de azi este o minciuna permanentizata la
    care romanii nu mai asista pasivi.
    Romanii nu se mai lasa pacaliti. Romanii vad ca USL taie locurile de munca. Politica USL este simpla – arunca ”frimituri” romanilor, indexari nesemnificative, in timp ce devalizeaza sectoare intregi ale economiei
    romanesti si suprataxeaza tot ce misca. Faptul ca Ponta si Chitoiu au recunoscut ca USL a cochetat cu ideea supraimpozitarii salariilor celor din privat arata clar ca guvernul va incerca sa stoarca taxe si din piatra seaca – doar sa finanteze un aparat de stat ”monstru” care sa
    multumeasca cu posturi toata armata uselista de partid. In guvern sunt locurile de munca nou create, pentru propria clientela de partid.
    Il invit pe domnul prim ministru Ponta sa iasa din studiourile de televiziune si sa vada pe viu realitatea cruda a strazii. Protestele de astazi sunt rezultatul minciunilor sale si a incompetentei USL

    Escrocheria Rompetrol. Rompetrol a avut partener un stat slab in anul 2003. Acum are partener un guvern slab. Kazahii nu plecau. Sunt naivi cei care cred contrariul. Avem o permanenta certitudine: statul roman pierde. Romanii raman cu buza umflata. Statul roman nu-si incaseaza datoria din cauza escrocheriilor politicienilor.
    Trocul PSD-PNL in cazul Rompetrol continua. Patriciu, ca deputat in mandatul 2000-2004, a girat trocul dintre PSD si PNL ca sa sustina guvernul minoritar Nastase in anul 2000. Patriciu a venit In Parlamentul Romaniei in acea legislatura de doua ori: cand s-a discutat privatizarea Rompetrol in comisia de industrii; la votul final din plen pe acelasi caz. In rest a absentat. Acum, sfanta si linistita coabitare de la guvernare gireaza in continuare escrocheria Rompetrol si incearca sa pecetluiasca prin vot parlamentar Memorandumul guvernamental. De ce? Pentru a dilua culpa celor iresponsabili, care nu executa datoria Rompetrol catre statul roman.
    Rompetrol a gasit acum punctul slab: Guvernul USL. Nu a reusit acest lucru in guvernele din care a facut parte PDL. USL a creat o cacialma la Rompetrol. Constructia lui Dumitrascu, negociatorul si directorul de la OPSPI este o minciuna. O gogorita! Guvernul Ponta vrea sa creeze un Fond de investitii in sectorul energetic prin care Statul roman sa se impace cu Rompetrol. Rezultatul? Statul nu-si mai recupeaza datoria de aproape 700 milioane de dolari.
    Ce spun guvernantii? La acest fond de 150 mil dolari contribuie Statul cu 20%, iar Rompetrol cu 80%, urmand ca dividendele sa se plateasca preferential catre Rompetrol in primii ani de functionare pana ce Rompetrol isi recupereaza integral investitia.
    Unde se incalca legea? Unde e minciuna USL? Un fond de investitii poate fi deschis sau inchis. Daca e inchis, fondul poate fi societate pe actiuni si atunci tb sa respecte legea romaneasca a societatilor comerciale. Or, o societate comerciala nu poate emite actiuni cu dividend prioritar pentru mai mult de 25% din capitalul social. Deci nu se poate ceea ce spune domnul Dumitrascu in memorandumul semnat de guvernul Ponta. Daca face un fond cu titluri de participatie, nu actiuni, atunci nu exista dividend.
    Ponta continua afacerea scandaloasa inceputa acum 10 ani in cazul Rompetrol? Ponta nu respecta legea pe care a dat-o chiar mentorul sau Nastase in octombrie 2003 cu privire la obligatia Rompetrol de a-si plati datoriile. Statul roman pierde. Ponta nu face altceva decat sa rostogoleasca inca o data aceeasi datorie, printr-o noua tranzactie, si sa continue afacerea scandaloasa inceputa cu 10 ani in urma de mentorul sau Nastase. In plus, Ponta a dat cale libera pentru ca orice distribuire de profit in cadrul fondului de investitii finantat de Rompetrol sa se efectueze doar in favoarea acestuia, pana cand isi va recupera intreaga investitie. Escrocheria este evidenta, pentru ca oricedistributie de dividende doar catre un investitor este posibila numai in cazul unor actiuni preferentiale. Aici nu este cazul.
    Pentru a-si recupera banii, Statul trebuia sa execute silit Rompetro sau sa ceara insolventa, procedura la care USL exceleaza. Domnule Premier, care e diferenta intre Oltchim si Rompetrol caci datoriile sunt aproape la acelasi nivel? De ce va pasa doar de angajatii Rompetrol, nusi de cei de la Oltchim?
    In general, politicienii sunt acuzati ca nu recupereaza banii pe care Statul ar trebui sa-i incaseze. In acest caz exista vreo protectie a Statului impotriva politicienilor care vand datoria pe nimic? Ca sa nu fie platita datoria, Ponta face o tranzactie cu Rompetrol inainte de pronuntarea instantei. De ce nu asteapta decizia instantei?
    PDL nu va vota in favoarea acestui memorandum, odata ajuns in Parlamentul Romaniei.

Informatii de background:

Abia zilele acestea, Ponta a avut curajul sa scoata la iveala modul in care a tratat problema datoriei Rompetrol. A trantit un Memorandum de Intelegere datat 15 februarie 2013 si adoptat fara nicio consultare publica, dupa cum ii este obiceiul, prin care anunta romanii asupra escrocheriei pe care a pus-o la cale. Prin acesta, Rompetrol scapa de datoria de 660 mil. dolari. Nu are de facut decat doua lucruri: sa rascumpere 26,7% din actiunile statului la pretul de 200 mil. dolari si sa finanteze cu 150 mil. dolari un fond de investitii.

Ponta nu face un lucru esential: nu respecta legea. Datoria trebuie platita integral, conform legii lui Nastase prin care datoriile Rompetrol au fost convertite in obligatiuni in favoarea statului.

In plus, Rompetrol finanteaza cu 150 mil. dolari fondul de investitii din sectorul energetic, dar isi va recupera din plin banii. Ponta a dat cale libera pentru ca intregul profit din actiuni sa revina Rompetrol pana cand isi va recupera investitia. Statul roman, care va avea o participatie de 20%, nu primeste nimic. Insa potrivit legislatiei, Ponta
nu are voie sa faca acest lucru decat in cazul actiunilor preferentiale. Or aceasta metoda nu se aplica in acest caz.

Ca sa puna capac unei afaceri proaste pe care a incheiat-o, Ponta mai si anunta ca se asteapta la investitii de 1 miliard de dolari din partea Rompetrol prin acest fond. Ar fi putut estima orice suma, pentru ca Rompetrol nu are nicio obligatie cu privire la suma pe care o va investi. Stim cat de bine se pricepe Ponta la estimari!

Problema datoriei Rompetrol e veche, inca de pe vremea actorului premier Nastase. In 24 octombrie 2003, Guvernul Nastase a emis OUG nr. 118 pentru transformarea restantelor bugetare in valoare de circa 660 mil. dolari ale rafinariei Petromidia, care apartine de Rompetrol, in obligatiuni cu maturitate de sapte ani. In plus, potrivit acestei legi, Statul avea optiunea sa converteasca in actiuni obligatiunile nerascumparate la scadenta. Daca Statul nu-si exercita aceasta optiune, Rompetrol era obligat sa plateasca aceasta datorie. Pe cand Ponta ne minte public ca Rompetrol ar fi avut dreptul sa faca aceasta conversie.
FALS! In anul scadentei, 2010, Rompetrol a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 54 mil. euro, iar restul le-a convertit in actiuni. Prin urmare, Statul roman a devenit actionar captiv la rafinarie cu circa 45% din capital. In 2012 s-a ajuns in instanta, Statul solicitand returnarea creantei in bani, nu in actiuni.