Youth in CoNaCo
Andreea Paul Vass si Irina Schrotter, co-preşedinte ale Consiliului Naţional pentru Competitivitate (CoNaCo) lansează tuturor tinerilor interesaţi, invitaţia de a participa la un dialog pe tema rolului tinerilor într-o Românie competitivă, marţi, 20 decembrie 2011, începând cu orele 14:00, la sediul Guvernului.
Ne angajăm să facem lumea mai bună pentru copiii și tinerii săi. Aceștia reprezintă viitorul, iar în viitor trebuie să investești. Cum anume? Luptând pentru respectarea drepturilor fundamentale, imaginând și punând în aplicare proiecte viabile pe termen lung, asigurând condiţiile necesare unei educaţii de calitate.
Acest demers al Guvernului vine din dorinţa de a elimina distanţa creată de-a lungul anilor între tineri şi instituţiile publice, de a-i încuraja pe tineri să devină cetăţeni activi şi să joace cu adevărat un rol activ în societate. Ne dorim ca tinerii să fie încurajaţi, să se simtă responsabili şi în final să fie interesaţi de destinul societăţii în care trăiesc.
Nicio țară nu își poate permite inconștiența desconsiderării tinerilor. România cu atât mai puțin. Avem foarte mulți tineri care au obținut și obțin rezultate de excepție în diverse domenii, de la alpinism la matematică și de la artă la informatică.
România are nevoie de uriaşul potenţial al tinerei generaţii. Avem nevoie de forţa tinereţii şi de ingeniozitatea ei. Avem nevoie de tineri ca promotori ai schimbării pozitive şi ai creşterii competitivităţii ţării noastre.
Acești tineri nu sunt deloc ignoranți și își cunosc foarte bine drepturile, în pofida afirmațiilor nefondate şi a preconcepţiilor create în rândul opiniei publice. Lipsește doar o serie de inițiative comune, de proiecte care să le permită celor competitivi să-și unească energiile și să-și sporească astfel eficiența.
Deoarece considerăm extrem de importantă poziţia şi opiniile tinerilor în elaborarea Strategiei Naţionale de Competitivitate – România 2020 la care CoNaCo, organism guvernamental bazat pe un parteneriat public – privat- academic, lucrează de peste două luni, creăm această platformă de dialog.
Pentru a putea lua parte la acest grup de lucru, tinerii sunt invitaţi mai întâi să parcurgă draftul Strategiei Naţionale de Competitivitate – România 2020 postat pe forumul de dezabatere publică www.conaco.ro aici.
Pentru a vă putea valida participarea, vă rugăm să completaţi formularul ataşat cu datele solicitate şi să formulaţi pe scurt o propunere pe care o consideraţi viabilă pentru creşterea competitivităţii României. Transmiteti-l prin e-mail la adresa contact@conaco.ro până la data de 19.12.2011, orele 18:00. Dacă nu mai faceti parte dintr-o instituţie de învăţământ, vă rugăm specificaţi organizaţia în care activaţi şi poziţia ocupată.
Comentarii 28
@ Andreea Vass Paul
Stimată doamnă,
Recent domnul Boc a anunţat dorinţa Guvernului de a lua bani de la „Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Programul Operational de Asistenta Tehnica şi Programul Operational pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative” pentru a-i băga în drumuri şi izolaţii termice.
http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/12/atentie-domnul-boc-transmis-un.html
Această realocare a fondurilor europene nu sabotează chiar acest sector al Competitivităţii?
Doamna Vass,
Cred ca v-ati pierdut suflul de cand Amvhamb v-a luat cireasa de pe tort, iar dl. Basescu nici nu va baga in seama.
Bine ca va mai consoleaza un Bibliotecaru, care este un mare oportunist si pupin…
@ panait
😆
Aţi citit link-ul de mai sus şi spuneţi că sunt „pupin”… Pe cine domnule panait, cine este idolul pe care îl pup?
😆
Ce se va intampla la noi daca se va destrama Uniunea Europeana…? « Motanul Incaltat
„Andreea Paul Vass, co-preşedinta Consiliului Naţional pentru Competitivitate (CoNaCo) lansează tuturor tinerilor interesaţi, invitaţia de a participa la un dialog pe tema rolului tinerilor într-o Românie competitivă”
Buna initiativa.
Daca tot CoNaCo se vrea si o platforma de dezbateri, de ce nu faceti un forum pe website-ul conaco? Pentru cativa dolari un programator va poate instala un software gratuit de forum. Sau puteti sa folositi wordpress + buddypress care sunt bucati de software tot gratuite si populare.
Dar avem platforma de dezbateri.
Care platforma? Lista lunga cu comentarii de pe pagina principala a http://conaco.ro/ ?
Eu ma refeream la un forum unde poti sa dai replici si sa raspunzi. O adevarata discutie. De exemplu, am scris 1 comentariu si nici nu stiu cine la citit. Iar daca dau reply, doar ultimele cateva mesaje sunt pe pagina principala.
Dna Vass,
nu sunt expert, dar dupa parerea mea, competitivitatea unei tari intr-un anumit domeniu (raportata la nivel international) este rezultatul net al calitatii mediului concurential pe plan intern in acel domeniu in tara respectiva. Nu poti sa ai „sustainable competitivity” la nivel global daca nu ai un mediu de afaceri concurential sanatos acasa, un rule of law decent, si un antreprenoriat/ factor uman motivat sa ramana in joc si sa se autodepasesaca an de an.
In legatura cu factorul uman mentionat mai sus (si numai cu acesta), am trei sugestii pentru CoNaCo youth (pilonul educatie) usor implementabile, „prin noi insine”‘ si nu neaparat costisitoare.
1. Eliminarea analfabetismului economic si financiar in randul tinerilor. Posibile solutii:
a) Proiecte educaţionale de diseminare (reach-out) la publicul larg. Parteneriate intre Ministerul Educatiei, Banca Nationala, Organisme Europene, Televiunea si Radioul National.
b) Economics in One Lesson – Henry Hazlitt, Economic Facts and Fallacies – Thomas Sowell, Free to Choose – Milton Friedman. Sintetizate si predate in toate liceele cu profil real si economic din Romania. Subiect optional la BAC. Platit copyrightul, traduse, puse in format audio si disponibile in limba romana de pe siteurile Ministerului Educatiei, BNR, MFinantelor, etc
Implementat inteligent si cu succes (in tara orbilor unde chiorul e imparat), acest program poate contribui substantial la deschiderea ochilor unei natiuni prostite in fiecare zi la televizor de politicieni demagogi cea mai joasa speta.
2. Asigurarea educatiei de calitate pentru toti tinerii din Romania. Posibila solutie:
Materiile de liceu ( in special cele subiect de Bacalaureat) predate de cei mai talentati profesori din Romania, de la cele mai bune colegii nationale. Inregistrate (video+audio, stil MIT, Stanford etc) si disponibile gratuit online de pe siteurile minsiterului Educatiei. Sau pe format CD/DVD si trimise impreuna cu un DVD player la toate bibliotecile liceelor din Romania. Talentul unui copil defavorizat dar foarte capabil si dornic sa invete sa nu fie irosit. Asigurandu-i-se accesul la o educatie de calitate, el poate sa devina astfel doctorul, profesorul sau inginerul nostru de maine.
3. Atragerea accelerata a „know-how” occidental in Romania. Posibila solutie:
a) Crearea de programe/parteneriate academice intre universitatile romanesti de top (Iasi, Bucuresti, Cluj) si business schools -urile si universitatile technice de top din SUA si Europa. Generalizarea si incurajarea programelor de „exchange student” la toate nivelele. Modificarea statutului universitatilor romanesti astfel incat sa permita programe/cursuri cu predare in limba engleza, deschiderea de visiting positions in Romania pentru profesorii straini si profesorii expati romani.
b). Crearea de incubatoare antreprenoriale pe langa universitatile romanesti similare cu cele din vest. Incurajarea prin toate mijloacele a companiilor multinationale sa deschida divizii R&D in Romania.
Va doresc mult succes,
Cu sinceritate,
SaDe
Multumesc pentru propuneri.
Susţin ideea cu DVD de la punctul 2. Şi eu o promovez de foarte mult timp. Mai mult, ar fi util ca materialele să fie şi pe un site de unde oricine să le poată lua gratuit şi nestingherit.
Fraţi noştri moldoveni publică pe internet lucrările de doctorat. Multe dintre lucrările de doctorat sunt sinteze politico-economice de mare valoare, multe sunt despre România. Cum este să vezi studii despre istoria recentă a României în astfel lucrări în timp ce la noi aceste lucruri mai apar pe bloguri postate de entuziaşti, dar niciodată la nivelul unei teze de doctorat. Să nu facem educaţie de dragul unor raportări din care politica să iasă mai bine sau mai prost. Rolul educaţiei este ca întreaga societate să atingă un nivel superior, eu aşa înţeleg că stau lucrurile. Iată de ce lucrările de diplomă şi de doctorat să aibă domenii folositoare societăţii şi, desigur, ele să fie cu adevărat publice, adică publicate pe internet. NU COSTĂ NIMIC, publicarea se poate face foarte simplu, şi un tânăr de clasa a V-a o poate face anonim pe internet, dacă nu pe serverul instituţiei, măcar pe cele câteva servere care permit postarea unor astfel de documente. Nu există nici un motiv pentru care nu se face asta, eu nu văd niciunul.
Sunt zeci, poate sute de lucruri, ce pot fi făcute fără absolut nici o investiţie, dar care pot avea avantaje foarte mari, mai ales pe timp de criză şi care, direct sau indirect, produc venituri ulterioare la bugetul de stat.
Iată, de exemplu, puntul 3. Pe timpuri erau tot felul de centre care îţi puneau la dispoziţiei nişte documentaţii care îţi permiteau să începi o afacere. Treceam pe lângă acele vitrine şi vedeam „Cum să începi o afacere cultivând ciuperci”. Pare hilar, dar astfel de documentaţie care îţi oferă, nu numai documentaţia tehnică, dar şi cea a afacerii, ce trebuie să cumperi, cât costă, de unde le ei… Impozite, unde le plăteşti unde găseşti informaţia suplimentară necesară… O documentaţie care poate fi publicată pe un site specializat absolut gratuit… (şi care, pentru anumite afaceri se mai găsesc ca share între studenţi). Documentaţia propriu-zisă poate fi obţinută în colaborare cu mediul universitar, pentru că studenţii tot fac astfel de proiecte cu miile în fiecare an, sunt parte ale procesului de educaţie.
Şi 2+3 rezolva şi parte din problema punctului 1.
Andreea,
Fiind ulimul fir deschis si desi ai dat un raspuns deja repet intrebarea din titlul articolului si aici intre noi poate ca mai aprofundam ideile:
http://www.ziare.com/uniunea-social-liberala/victor-ponta/cat-ne-costa-declaratiile-opozitiei-1140035?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_52755
Doamna Vass tot după șabloanele alea de la ST. Gheorghiu scrieți? Ne facem că nu vedem sau ce? Lăsați platformele că ați scris destule, mai și faceți adică…. Ajunge! De 22 de ani tot scrieți! Ne credeți fraieri? Sper să nu pună nimeni botul la așa ceva! Va insinuati cu obraznicie și tupeu în apărătorul tinerei generații dar nu faceți nimic altceva decât să scrieți platforme, dar practic? Când? Între timp tânăra generație emigrează la căpșuni… dar avem platforme… scrise…Practicați cu ” succes ” întălniri cu tineretul patriei, ce se ascunde în spate? Fals! Fals!
Ce a făcut Guvernul pentru tineri?
Fapte, nu vorbe! Vă dau câteva exemple de programe guvernamentale special dedicate tinerilor care dau dimensiunea păsării noastre, fără a mai justifica acum rolul proaspetelor reforme, a sistemului de invatamant sau a flexibilizarii pietei muncii.
1. Am gândit special pentru tineri un program care să incurajeze spiritul de întreprinzător. Nu vă trebuie bani, ci vă trebuie idei, pe care sunt sigură că le aveţi. Statul preia buna parte din riscurile deschiderii unei noi afaceri. Acorda fonduri nerambursabile de pana la 10.000 de euro, dar nu mai mult de jumatate din valoarea proiectului de investitii si garanteaza maximum 80% din valoarea creditului colateral angajat. Ideea de afacere trebuie sa fie atat de buna incat sa fie bancabila si sa aiba capacitatea de a crea cel putin doua locuri noi de munca. Manunchiul de facilitati ale acestui program este atractiv si nu il epuizez aici. Trebuie doar sa consultati site-ul http://www.aippimm.ro pentru detalii. Rezultatele pe care le avem până astăzi ne confirmă că iniţiativa noastră v-a captivat: ea şi-a găsit ecou în toată ţara.
Numărul de beneficiari în cadrul acestui program se ridică la 807 tineri antreprenori, din totalul de 1.256 aplicanți, iar plafonul maxim alocat a fost atins în prima jumătate a lunii octombrie a acestui an. Tinerii se pot bucura de o veste bună: programul contuniă şi în anul 2012, având alocat un buget de 21 milioane lei.
2. Am continuat Programul „Start” pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Programul este destinat microîntreprinderilor cu o vechime mai mică de 2 ani. Alocaţia financiară nerambursabilă se ridică la maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.
De facilităţile acordate prin programul Start au beneficiat până la această dată 100 firme, din 416 aplicanţi în anul 2011.
Pentru anul următor sunt alocaţi 10 milioane lei pentru continuarea programului.
3. Am încurajat tinerii să înveţe o meserie si sa imbine teoria cu practica, apropiindu-se de specificul câmpului muncii şi stimuland angajarea pe timpul vacanţelor. In acest scop statul acorda in prezent:
• 250 lei/lună pentru angajatori şi contravaloarea lunară a serviciilor de instruire teoretică a ucenicului, fără a depăşi 100 lei lunar.
• 250 lei/lună pe student/elev angajat pe perioada vacanţelor, pentru cel mult 60 zile.
Buget alocat în 2011 a fost de 457.000 lei, iar 945 tineri au fost angajaţi pe perioada vacanţei până la 31 octombrie 2011.
4. Am încurajat angajatorii să încadreze în muncă tinerii absolvenţi. Subvenţiile se acordă timp de 12 luni si este diferenţiată în funcţie de nivelul studiilor, in favoarea celor cu studii superioare:
• 500 lei pentru nivelul de pregătire primar şi gimnazial;
• 600 lei pentru nivelul de pregătire liceu şi post-liceal;
• 750 lei pentru nivelul universitar.
Angajatorul este obligat să menţină în activitate angajatul încă 2 ani după finalizarea subvenţiei.
Buget alocat în anul 2011 a fost de 93,75 mil. lei, iar 4.987 persoane au beneficiat de acest program până la 31 octombrie 2011.
cifre… dar în realitate? poate vreodată unul din copii mei să beneficieze de un astfel de program? niciodată, listele sunt făcute de mult…am 2 copii plecați din țară pentru-că în țara lor, acolo unde nebunul de tata al lor a iesit cu pieptul afara in fata gloantelor acum 22 de ani fără să se gândească atunci că ei sunt mici, nu pot să-și facă un viitor… puneți mâna la muncă și faceți treabă scribilor… pentru asta v-am votat de DOUA ori! Lăsați gargara în birouri și treceți la treabă… prea multe platforme și foarte puțin concret!
Tinerii nu au fost de aceeasi parere cu dvs.
Vad ca raspundeti celputin… gata nu mai zic nimic, daca tineri nu au fost de acord cu mine atunci la capsuni cu ei! Totusi nu ar trebui mai multa actiune? Acuma sincer: poate un tinar oarecare sa ajunga in acel program?
ps. Va cer scuze pentru cele scrise mai sus, recunosc am sărit calul! Scuze!
Intrebati-i pe beneficiari sau pe vecinii lor daca sunt tineri normali care au pus osul la treaba sau niste pierde-vara. Am cunoscut cativa si am fost placut impresionata de forta lor creativa si de dorinta de a construi ceva frumos in viata antreprenoriala. Regretele mele tin de bugetul alocat redus, mult prea redus pentru cate idei viabile au tinerii.
Ghiţoiule oi umbla tu cu metralera prin oraş că să împarţi dreptatea, dar ocoleşte ograda asta că pun tunurile pe tine şi-ţi fbumbum amica-n orificiu!

EXECUTAREA!
şi să n-aud musca-n front că o lună faci sector.
La Marean Vanghelică-n sector te trimit!
Sebi
Nu pui niciun tun pe GHITA . Ca daca el simte s-o intrebe pe Andreea ceva trebe s-o intrebe, ca doar nu pe tine crezi ca trebe s-o faca?
Astfel Andreea a avut ocazia sa raspunda la obiect si vezi ca pretenul Ghitza fiind un om cinstit, chiar daca mai irascibil, a lasat-o mai moale.
Nu cred ca Andreea are a se teme de intrebari incomode dar puse cu buna credinta.
Ocupa-te de jigodii si manipulatori ca sunt destui si unii chiar abili. Este mai meritoriu fiind si mai greu.
Ti-o spun eu care am vechime in ograda asta..De fapt am adus pe multi si aici si in alte ograzi, asa cum si Lulu m-a adus in ograda ta.
Sper ca, a priceput si ghita, din experiență proprie, ca nu apreciez pe cineva, decat, exclusiv pe criterii de competenta si toleranță la dialog, chiar dacă acesta este în contradictoriu.
Andreea Paul este orice altceva în afară de colecționară de osanale, chiar dacă acest spațiu virtual îi aparține. Pentru a atinge acest nivel, trebuie sa aburci burta pe carte din greu.
..Daca ghita ar fi scris ce a scris pe december 20, 2011 at 12:53 pm, pe un anume blog, cred ca diaconu eusebiu si lulu i-ar fi scos de mult, ochii, direct prin monitor.
😉 😉
ZeV ești mult prea sigur pe tine băiete… însă poate te convinge Zapa să te duci la întâlnirea aia de gradul * de la 78 în sus … ei să știi că mă înfințez și eu pe acolo… o să vedem dacă-mi scoate ochii cineva! Să aduci toate fițuicile cu tine și promit că o să-ți dau rezultatul la problema acea de matematică la care nu ai știut răspunsul! Sau îl cunoști?
O problema… « Motanul Incaltat
O să întreb doamnă, dacă voi cunoaște unul. Încă odată scuze!
ps. Sebicule a fost introdusă cumva cenzura? Mie știi că nu-mi place să-mi impui ceva și când am ceva de zis o fac indiferent cine este… ( fac și sector dacă trebuie dar nu ocolesc nimic )!
‘Mnezeirea tcui te-a-naintat în grad!

Comentezi?
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţi!
De ce ai ţinuta în dezordine?
10 zile de arest!
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţi!
Tu ai impresia că aici e CADA?
Ofiţiru să se spele pe burtă cu subofiţiru?
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţi!
De ce ai ţinuta plină de colb?
Încă 10 zile de arest!
Şi zece zile detaşare la Marean în sector!
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţiculcat
drepţi!
Musca să-n-aud în front!
De ce gâfîi?
Aaaaaaaaaaaa subofiţiru s-a îngraşat!
Aaaaaaaaaaaa subofiţiru a făcut burtă!
Aaaaaaaaaaaa subofiţiru trăişete bine!
Aaaaaaaaaaaa subofiţiru comenteză-n front!
Bbbbbbbbbbbagă mare la arest şi după aia fuga marş pe sector la Marean.
Ăăăă! Nu execut! Comenzi incorecte!
frumoasa initiativa, la cat mai multe actiuni de genul acesta pe viitor va doresc!