În 2017, Elon Musk, omul care propune automobilul inteligent va sta faţă în faţă cu Stephen Hawking, cel care cere interzicerea inteligenței artificiale în domeniul militar şi restricționarea ei în cel civil

28 ianuarie 2017   |  1 comentariu

Anul 2017 va fi unul important, revelator pentru direcţia pe care o vor urma economia, politica, strategiile militare, ecologice, sociale ale Planetei.
E un început de drum în Statele Unite care se pare că va reconfigura status quo-ul internaţional pe foarte multe planuri. Financiar, economic, desigur, ar trebui să ne bazăm pe puterea pe care o va imprima dolarului noua strategie a Washingtonului. Preşedintele este un om de afaceri şi negocierile sau politicile strategice de orice tip vor fi în fapt împrumutate ca know-how din lumea business-ului. În primă fază, cel puţin, America va radia forţă, până va reuşi o reală creştere economică…
Maniera aceasta însa, frustă, abruptă, poate provoca surprize neplăcute pe termen lung, în lumea economică şi politică de azi, atât de bine informată şi atăt de sensibilă la monopoluri şi autocraţii. Rămâne de urmărit cu toată atenţia în 2017 – pentru înţelegerea tendinţelor pe termen lung -evoluţia mai multor contexte binare, deja conflictuale, în care se situează noua administraţie americană.
Relaţia cu NATO. Relaţia cu Rusia. Raportarea economică dar şi militară la China. Colaborarea cu Uniunea Europeană şi cu Marea Britanie. Relaţia cu Mexicul.
Sunt şi alte diferite repere pentru creionarea viitorului întregului glob care trebuie analizate mai atent anul acesta. Atitudinea faţă de emigrare şi terorism, faţă de stingerea focarelor de război. Abordarea problemelor climatice, a poluării, a resurselor.
Lumea întreagă va avea de hotâràt în 2017 cum va aborda noile telnologii în contextul actual.
Robotica industrială, inteligența artificială, fabricația aditivă sau biotehnologiile ridică probleme ştiinţifice, financiare, dar şi mari probleme sociale juridice şi etice.
În 2017, Elon Musk, omul care propune automobilul inteligent sau revouţionarea explorării spațiului va sta faţă in faţă din nou cu Stephen Hawking, cel care se adresează omenirii vorbind despre interzicerea inteligenței artificiale în domeniul militar şi restricționarea ei în cel civil.
Motivațiile sunt multiple, începând de la ştiinţifico-fantastica autoreproducere potenţială a maşinilor inteligente şi eliminarea omului, până la deja petrecutele accidente în care automobilul a luat o hotărâre bazată pe inteligenţa proprie autonomă care a dus la moartea pasagerilor.
Iar cea mai mare provocare a tehnologiei este apariţia viitoare a clasei oamenilor „inutili” – cei care vor fi lăsaţi fără locuri de muncă din perspectiva folosirii inteligenţei artificiale care tinde la limită să elimine în totalitate elementul uman.
2017 trebuie să încerce să găsească soluţii la expansiunea tehnologică din ce în ce mai atotcuprinzătoare, indiferent de crizele de moment economice sau politice. Care crize însă se pare că tind să se multiplice anul acesta: Uniunea Europeană care venise cu pedepsirea numită Grexit pentru ţara în cauză, a fost pedepsită ea însăşi prin Brexit.
Iar acum, după Brexit, forţele centrifugale acţionează asupra Uniunii din toate cele patru zări. Rusia vrea încetarea embargoului şi acceptarea anexărilor teritoriale. Turcia, din ce în ce mai fundamentalistă, priveşte, cu spatele la Uniune, spre Eurasia. În Vest, Anglia îşi definiftivează exitul iar America îl sprijină.
Alegerile din Germania şi Franţa din 2017 vor clarifica dacă proiectul european se va desfiinţa sau va fi revitalizat.
România, constant favorabilă proiectului Uniunii şi celui euro-atlantic, este şi ea supusă forţelor centrifuge venite din mai toate ţarile invecinate, care au proiecţii de viitor destul de autonome faţă de Uniunea Europeană şi destul de marcat pro-estice.
Anul 2017 poate însă să fie unul bun dacă ţara noastra îsi va valorifica poziţia excepţională militară şi economică de interfaţă dintre Orient şi Occident, între resursele Estului şi tehnologia Vestului. Trebuie să ne folosim atuurile în acest an ce se prevede complicat. Stabilitatea bancară sau securitatea militară pot atrage investitori. La fel resursle minerale sau enegetice, oferta turistică sau Internetul de mare viteză cu afacerile conexe.
2017 trebuie să gasească ţările, comunităţi sociale şi de business, cetăţenii pregătiţi pentru reformularea inteligentă, informată şi creatoare de viziune a viitorului comun într-o lume cu atâtea variabile care se vor schimba anul acesta.
Să sperăm că numai şi numai în bine.