E vreunul în putere să miște lucrurile în favoarea echilibrului de șanse?! Scrisoare deschisă

2 mai 2017

Bună ziua domnule Presedinte Liviu Dragnea,
Bună ziua domni și doamne deputați,

 

E vreunul în putere să miște lucrurile în favoarea echilibrului de șanse?! Suntem în anul 2017 și România este pe ultimele locuri din UE la reprezentarea femeilor în politică. Ba chiar suntem în topul rușinii mondiale în Raportul Global al Echilibrului de Gen din acest punct de vedere. Actuala distribuție de gen a decidenților publici este vădit discriminatorie și nu are nicio legătură cu competența sau cu promovarea și numirile pe bază meritorii de competențe. Totuși, cotele de gen sunt blocate în Parlament, deși alături de mine ca inițiator poartă semnătura de susținere a peste 150 de parlamentari din PNL, PSD, UDMR.
Ambele proiecte de lege dedicate acestui obiectiv au întârzieri de 1 an, respectiv 6 luni pentru raportul comun al Comisiei de administrație publică conduse de PNL și al Comisiei juridice conduse de PSD. E vorba de:
– PLx-275/2016 – cote pentru femei și bărbați pe listele parlamentare- Adoptat de SENAT http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=15770
Are punct de vedere favorabil de la Guvern.
Acum este la comisii la Camera Deputaţilor – termen de raport depăsit cu aproape 1 an.
– PLx-329/2016 – cote pentru femei și bărbați pe listele pentru alegerile locale – Adoptat de SENAT
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=15852
Are punct de vedere favorabil primit de la Guvernul anterior.
Acum este la comisii la Camera Deputaţilor – termen de raport depăsit cu aproape 6 luni.
Amânarea nu este o soluție. Nedezbaterea acestor două proiecte cheie nu reprezintă o soluție. Neintrarea la votul final în plenul Camerei Deputaților nu este o soluție. România s-a angajat să aplice recomandările Convenției de la Istanbul și nu se fac pașii necesari în acest sens. Din respect pentru cetățeni, dezbateți cele două proiecte de lege și nu le închideți în sertare.
Suntem în anul 2017!