Emoțiile pensionarului la 100 de lei în decembrie 1989 și în iunie 2018

2 iulie 2018

Istoria se repetă:

21 decembrie 1989…Ceaușescu promitea încă 100 de lei la pensie: „Am hotărât să majorăm pensiile minime de la 800 la 900 de lei. Am hotărât, totodată, ca pensia de urmaş să fie majorată cu 100 de lei”. Cu suta de lei a încercat să liniștească spiritele populației nemulțumite de sistemul comunist pregătit să crape.

28 iunie 2018…Viorica Dăncilă anunță imediat după codamnarea lui Dragnea 100 de lei la pensie: „Punctul de pensie crește cu 10%, la 1100 de lei”. Doar ca să liniștească spiritele populației nemulțumite de Guvernul în care activează infractori condamnați penali susținuți de liderul PSD condamnat penal și el. Cu suta de lei încearcă să adoarmă vigilența a milioane de români revoltați de caracterul penal al acestui Guvern.

Instrumentele populiste ale sistemului comunist nu diferă cu nimic de cele ale sistemului infractor.

Pensionarii se simt bine cu PSD? Unii vor spune repede, da: nu plătesc nicio contribuție socială; impozitul e de 10% numai pentru ceea ce depășește 2000 de lei; la dividende plătesc impozit de 5%; iar de la 1 iulie, punctul de pensie crește cu încă 100 de lei. Condamnarea lui Dragnea aduce, așadar, la două – trei puncte de pensie, încă 200-300 de lei pe lună. Ce și-ar putea dori mai mult? Mai apare un condamnat penal în Guvern, mai primesc 100 de lei…

În realitate, angajații din prezent/pensionarii din viitor nu au aceleași emoții pentru că tendințele nu sunt deloc pozitive:
– Un salariat mediu român muncește mai mult de jumătate din an pentru plata taxelor la stat, inclusiv a pensiilor actuale bazate pe contributivitate și a celor aproape 10 mii de pensii speciale aberante…unele ajung la sume amețitoare de chiar 78 de mii de lei/lună/pensionar special.
– Fără investiții publice în școli, spitale sau infrastructură!
– Numărul pensionarilor crește, iar populația României scade. -Am pierdut deja 3,5 milioane de români în ultimii 30 de ani și tot cam pe atâția lucrează în străinătate. Peste 20 de ani un salariat român va plăti contribuțiile sociale pentru 2 pensionari și jumătate, adică de două ori mai mult decât în prezent.
– Deficitul fondului public de pensii revine la peste 10 miliarde de lei și își va continua creșterea accelerată. Aceste datorii făcute an de an pe baza consumului din prezent vor fi plătite de către copiii și tinerii noștri în viitor. Or aici, totul arată o înrăutățire a echilibrelor bugetare.
Dar aceste realități sunt importante pentru puțini oameni. Majoritatea nu are nicio problemă cu asta. Vorba lui Keynes: pe termen lung cu toții vom fi morți. Totuși, rămâne întrebarea: cu cât pot fi cumpărați românii pentru a accepta niște incompetenți și infractori penali în fruntea țării?

Caracterul și acțiunile generațiilor actuale au însă impact pentru multe generații viitoare. În 1989, pensionarii nu s-au lăsat ademenți. În 2018, ce vor face? Nu am nicio așteptare de la actuala opoziție. Dar de la români, da.