Susțin introducerea votului obligatoriu în România și în UE pentru a face fiecare voce auzită să conteze!

18 februarie 2019   |  1 comentariu

DFFA891B-D87C-4B47-834C-318CF9031145Votul este pentru toți cetățenii cu acest drept. Activarea cetățenească în ziua votului este esențială pentru a face fiecare voce auzită să conteze. Prin lege. Nu prin mașinăriile politice care duc electoratul la vot: direct prin mobilizarea ostașilor politici în ziua votului sau indirect, condiționându-le exercitarea votului cu acordarea ajutoarelor sociale sau a altor beneficii, facilități și premii.

Nu vrei să votezi cu niciunul dintre cei propuși de către partide? Atunci optează pentru “niciunul”, iar dacă Parlamentul nu va avea curajul să reglementeze această opțiune esențială pe buletinul de vot atunci votezi toți candidații ca să se anuleze buletinul de vot. Opțiunea ta va fi auzită. Prezența ta va da semnalul nemulțumirii tale.

Absența de la vot nu înseamnă libertate. Înseamnă mai degrabă că acorzi un rol mai puternic cetățenilor activi la vot, care au interese politice, care dețin deja puterea politică și știu cum să o folosească.

Oportunitatea de a vota nu este suficientă pentru întărirea democrației. Consultarea tuturor cetățenilor cu drept de vot poate întări la modul real democrația.

Lipsa cetățenilor la vot a dus la erori istorice, la favorizarea mașinăriilor bine unse politic, alimentate adeseori cu bani publici.

Astăzi, partidele se adresează doar electoratului activ. Cel pasiv nu contează pentru candidații politici. Interesele cetățenilor activi la vot vor fi mereu tratate cu prioritate de către decidenții publici. Dar guvernarea – fie ea europeană, națională, locală – îi vizează pe toți cetățenii. De aceea e atât de important să votăm.

Votul obigatoriu se aplică cu succes în Australia din 1924, dar și în Belgia sau Brazilia. Sun reglementate explicit excepțiile de la votul obligatoriu.

În absența legii votului obligatoriu e bine să înțelegem nevoia uriașă pentru democrația românească de azi de a fi prezenți cu toții la vot la alegerile europene, naționale și locale.

Activarea cetățenească masivă la vot poate fi agentul real al schimbării în bine în România și în UE.